Tim Hofman bijt zich in het tweede seizoen van Pak de Macht vast in de soms roestige machtssystemen en individuen met macht. Want er zijn nog altijd veel machtige mensen en invloedrijke organisaties. Het is tijd voor verantwoording, want een betere wereld begint niet bij jezelf, maar bij de machthebbers.

Lees hier de reactie van Ahold Delhaize

04-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6236 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-08-30 om 10.48.24

In de tweede uitzending van Pak de Macht gaat het over de macht van de aandeelhouders. Ahold Delhaize is één van die grote organisaties die aan bod komen in de uitzending. Het team van Pak de Macht heeft vragen gestuurd naar CEO Frans Muller en een reactie daarop ontvangen die je hier kunt teruglezen. 

De vragen voor CEO Frans Muller zijn:

  1. Welke invloed hebben aandeelhouders op de keuzes die u maakt?
  2. De inflatie op voedingsmiddelen was in juli 2022 11 procent. Welke rol heeft Ahold daar als marktleider volgens u in gehad?
  3. We zien dat Ahold klanten in de media om begrip vraagt voor prijsstijgingen. Is het een optie dat Ahold aandeelhouders vraagt om begrip voor een lagere winstuitkering? 
  4. Wat is het doel van het buyback-programma, waarin Ahold jaarlijks voor een miljard euro aan eigen aandelen inkoopt?
  5. We zien dat Ahold de afgelopen 20 jaar 99 procent van de nettowinst naar aandeelhouders heeft laten vloeien. In 2020 had uw bedrijf bijna 3,5 miljard in reserve. Hoe rijmt u dat met stijgende supermarktprijzen en prijsconflicten met leveranciers?
  6. Hoe rijmt u die cijfers met dalende koopkracht in Nederland, waar uw personeel ook mee te maken moet hebben?
  7. Denkt Ahold wel eens na over een bedrijfsvorm waar de invloed van aandeelhouders minder groot wordt?
  8. En die van het personeel groter? Bijvoorbeeld in de vorm van meer (winst-)participatie.
  9. Voormalig Unilever-topman Paul Polman hamert op moreel leiderschap bij bedrijven. Kees van Lede van AkzoNobel heeft ooit gezegd dat een te groot deel van de bedrijfswinst bij grote bedrijven naar aandeelhouders gaat. Volgens Larry Fink van BlackRock moeten bedrijven verder kijken dan alleen aandeelkoersen. Wat is uw reactie op die voorstellen?

De reactie van Ahold Delhaze lees je hier: 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.