Moby Dick

Gasten & Boeken

Aflevering 1 - Dieuwertje Blok en Ben Feringa
Dieuwertje Blok  begon haar carrière als omroepster bij de KRO en werkte vervolgens als presentatrice voor verschillende talkshows, kunstprogramma’s en informatieve magazines. Sinds 2001 presenteert zij het  Sinterklaasjournaal  en ze is regelmatig te horen op NPO Radio 4 als presentatrice van programma  Podium  over klassieke muziek.
Haar boeken:
Ben Feringa  ontving in 2016 de Nobelprijs voor de Scheikunde voor zijn onderzoek naar moleculaire machines. Hij is sinds 1988 hoogleraar Organische Chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen en kreeg naast de Nobelprijs wereldwijd verschillende prijzen voor zijn baanbrekende onderzoekswerk. Hij staat bekend als één van de meest creatieve en productieve chemici: Feringa begeleidde meer dan 100 promovendi, heeft 300 publicaties op zijn naam staan en 16 octrooien.
Zijn boeken:
Aflevering 2 -  Zuster Holkje van der Veer en Diederik van Vleuten
Zuster Holkje van der Veer  is agoog en theoloog. Zij groeide op in een doopsgezinde familie, maar werd in 1992 katholiek en trad een paar jaar later toe tot de congregatie van de Zusters Dominicanessen van de Heilige Familie in Neerbosch Nijmegen. Holkje reisde onder andere naar Noord-Ierland en Zuid-Afrika voor het verrichten van goede werken.
Haar boeken:
Diederik van Vleuten  is cabaretier en is vooral bekend van het duo dat hij vormde met Erik van Muiswinkel. Voor zijn soloprogramma’s ontving hij verschillende prijzen en alle landelijke dagbladen schreven lovende recensies over zijn vernieuwende theatervoorstellingen die getypeerd worden als  stand-up history  waarin hij op geheel eigen wijze verbanden legt tussen de wereldgeschiedenis en zijn familiegeschiedenis. 
Zijn boeken: 
Aflevering 3 - Jolande Withuis en Henny Vrienten
Jolande Withuis  is socioloog en schrijfster. Ze was tot 2014 als onderzoeker verbonden aan het NIOD en schreef diverse boeken over de naoorlogse geschiedenis. Haar boek over verzetsman Pim Boellaard werd bekroond met meerdere prijzen en de biografie die zij schreef over Juliana,  Juliana Vorstin in een mannenwereld , werd een bestseller. Jolande publiceerde onlangs het boek  Raadselvader  over haar jeugd in een communistisch gezin.
Haar boeken:
Henny Vrienten  is muzikant en componist. Hij werd bekend als zanger en bassist van de legendarische popgroep  Doe Maar . Na het opheffen van  Doe Maar  componeerde Henny filmmuziek, musicals en muziek voor Sesamstraat. Ook produceerde hij enkele soloplaten waarvoor hij onder andere samenwerkte met Herman Brood, Frank Boeijen en Junkie XL. Sinds 2016 vormt hij samen met Boudewijn de Groot en George Kooymans de Nederlandse supergroep  Vreemde Kostgangers . Naast zijn muzikale werk werden door hem een aantal poëzie bloemlezingen samengesteld. 
Zijn boeken:
Aflevering 4 - Simone Weimans en Bas van Putten
Simone Weimans  is presentatrice van het  NOS journaal . Ze begon haar carrière bij de Wereldomroep en presenteerde radioprogramma’s zoals  Radio Kassa  en  De Ochtenden . In 2018 deed zijn mee aan  Wie is de Mol?  waarin zij de finale net niet wist te bereiken.
Haar boeken:
Bas van Putten  is schrijver, musicoloog en autojournalist. Hij schrijft een veelgelezen column over auto’s in NRC-Handelsblad en publiceerde artikelen in De Groene Amsterdammer en  Autoweek. Hij schreef de biografieën van componisten Hans Kox en Peter Schat. Voor zijn debuutroman Doorn ontving hij in 2001 de Debutantenprijs. 
Zijn boeken: