Patrick Lodiers gaat in Leven voor de Dood in gesprek met de vijf hoofdpersonen over hun wens om niet meer te leven en hoopt daarmee het taboe rondom praten over zelfdoding te doorbreken.

Over

Zelfdoding: een moeilijk onderwerp om over te praten, maar o zo belangrijk. Daarom gaat Patrick Lodiers in gesprek met mensen die dagelijks worstelen met het leven. Patrick: ‘Tien jaar geleden presenteerde ik de thema-avond over zelfmoord en dat was ook de start van het platform 113-online. Het thema zelfdoding heeft me sindsdien nooit losgelaten.

Vijf mensen per dag plegen zelfmoord. Meer dan 100.000 mensen per jaar doen een poging tot zelfdoding. En al die mensen kennen ook weer mensen, kortom iedereen komt in aanraking met dit moeilijke thema. Toch wordt er weinig over gesproken. Het is ook moeilijk om erover te praten. Daarom volg ik nu voor het programma Leven voor de dood een aantal mensen die worstelt met het leven. Tijdens de opnames zat ik met een van de jongens op een terras. Hij zei: ‘Kijk. Zie je die mensen? Die zijn allemaal gelukkig. En deze wereld is gemaakt voor die mensen. Niet voor mensen zoals ik die eigenlijk al met één been in het graf staan.’ Ik was stil en hij werd er eigenlijk zelf ook stil van. En zo voer ik vele gesprekken en dat wordt het programma Leven voor de dood.”