Sfeerfoto van Leven voor de Dood
Leven voor de Dood
Leven voor de Dood

Vanaf woensdag 21 april om 21.30 uur opnpo1

Patrick Lodiers gaat in Leven voor de Dood in gesprek met de vijf hoofdpersonen over hun wens om niet meer te leven en hoopt daarmee het taboe rondom praten over zelfdoding te doorbreken.
Leven voor de Dood

Interview: Thijs van Holthuijsen over Paddle Against Depression

20 apr 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
560 keer bekeken
Thijs lvdd
Thijs van Holthuijsen verloor een heel goede vriend aan zelfdoding.  Hij heeft nooit geweten dat zijn vriend aan een depressie leed. En dat terwijl ze samen jaren in één huis woonden. Het feit dat zijn vriend er met niemand over durfde te praten, maakt juist dat Thijs aandacht wil vragen voor het onderwerp depressie. Hij richtte Paddle Against Depression op en peddelde 42 km op een surfboard om het onderwerp depressie en bespreekbaar te maken. Samen met een vriend maakte hij hierover een documentaire. Patrick volgde hem tijdens de voorbereiding en de tocht zelf. 

Hoe kijk je terug op de actie?

"In de eerste plaats met een heel goed gevoel. Maar het is ook best intensief geweest. Het fysieke deel van het project was natuurlijk zwaar, maar dat is toch nooit de uitdaging geweest. De echte uitdaging waren de emoties. 'Hoe ga ik die onder controle krijgen?'

Ik werd door de actie steeds weer geconfronteerd met het feit dat mijn vriend er niet meer is. En ik sprak in die hele periode veel over hem, maar ook over depressie in het algemeen. Dat was moeilijk, maar dat is ook precies waarom ik het wel heb moeten doen. Dat is de enige manier waarop we het beter kunnen maken. Door er wel aandacht aan te geven en ernaar te durven kijken.
Voor mij is het een eerbetoon geweest. Het heeft me uiteindelijk ook meer rust gegeven. Ik ben heel blij dat ik het heb gedaan."

Jullie documentaire is eind december online gegaan. Hoe is erop gereageerd?

"Op 18 december hebben we een live online première gedaan. 1500 mensen hebben meegekeken bij de livestream. Heel veel mensen keken samen of in groepjes. Achteraf hoorden we dat er toen gelijk overal een gesprek ontstond over het onderwerp. Het maakte veel los. En dat was natuurlijk precies het doel van de hele actie en de documentaire. Dus dat was heel mooi.
We hebben heel veel reacties gekregen. Heel veel positieve reacties, maar toch hebben we gemerkt dat het een groter probleem is dan wij dachten. Er hebben zoveel mensen gereageerd die er direct of indirect mee te maken hebben of hebben gehad.
Daar ben ik wel van geschrokken, maar het geeft ook maar weer aan dat mijn actie nodig was."

Blijft het hierbij of ben je nog meer van plan?

"Ik weet zeker dat we al mensen hebben bereikt en geraakt met de actie. Maar ik weet dat dit onderwerp wel bij me zal blijven. Ik ben er nog niet klaar mee!

We hebben ook heel veel reacties uit het buitenland gekregen. Daardoor kwam al snel het idee om ook zulke tochten in het buitenland te houden om ook daar aandacht voor het onderwerp te vragen. Het volgende plan is om een tocht in Zuid-Frankrijk te doen op open zee. En ik wil heel graag van New York naar Washington peddelen. Dat is mogelijk, weet ik, dus daar gaan in de toekomst zeker voor!"

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA