Khalid & Sophie is de talkshow van BNNVARA, om en om gepresenteerd door Khalid Kasem en Sophie Hilbrand.

Over de film Zomervacht

20-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
575 keer bekeken
  •  
omslag artikel

Eddie Redmayne in The Theory of Everything, Daniel Day-Lewis in My Left Foot, Sam Claflin in Me Before You:een aantal bekende voorbeelden van acteurs die de rol spelen van iemand met een beperking. Hierbij ligt de nadruk op het woord ‘spelen’, want deze acteurs hebben zelf geen beperking. Eddie Redmayne lijdt niet aan ALS, Daniel Day-Lewis lijdt niet aan Athetose, en Sam Claflin is niet volledig verlamd. Debuterend regisseur Joren Molter besloot voor zijn film Zomervacht wél mensen met een beperking te casten.

In de film wordt de dertienjarige Brian tijdens een lange broeierige zomer onverwacht opgescheept met de zorg voor zijn lichamelijk en verstandelijk beperkte broer Lucien. Joren Molter vond het belangrijk dat de acteur die Lucien zou spelen, zelf ook een lichamelijke beperking zou hebben. Lucien lijdt onder andere aan spasticiteit. Volgens Molter zouden acteurs zonder spasme te veel ‘acteren’ terwijl ze nog te veel controle hebben over hun bewegingen, en daardoor niet ‘spastisch genoeg’ zouden bewegen. Elk shot zou dan opnieuw en opnieuw gefilmd moeten worden, en dat levert veel extra werk op. Hierom heeft Molter gezocht naar een acteur met spasticiteit, zonder direct succes. Het bleek dat castingbureaus niemand hadden met een soortgelijke beperking. Uiteindelijk is Molter bij Joël in ’t Veld terechtgekomen, die gelijk enthousiast reageerde. Het casten van Joël was geen unicum: hij is niet de enige acteur in de film met een beperking.

Het castingproces ging niet zonder slag of stoot, maar de lange zoektocht was het dubbel en dwars waard. De film krijgt overal vier sterren, en dat komt vooral door de indrukwekkende prestatie van de jonge acteurs Joël in ‘t Veld en Jarne  Heylen. Schrijver Jaap Robben, regisseur Joren Molter, acteurs Joël in ‘t Veld en Jarne Heylen schoven vrijdagavond aan bij Sophie. Het hele tafelgesprek is hier te zien:

Bekijk het hele gesprek hieronder!

Delen: