Sophie & Jeroen is de talkshow van BNNVARA, om en om gepresenteerd door Sophie Hilbrand en Jeroen Pauw.

Zaadstrooiende drones en leer van ananas: 4x bijzondere uitvindingen voor een duurzame wereld

19-04-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
airseed-2-sm

Gisteren zaten ze bij ons aan tafel: twee Nederlandse mannen met het wilde idee de Noordpool te redden door ‘m te bevriezen. Hoe dan? Door zeewater op het ijs te spuiten. Een simpel principe, dat ook nog eens lijkt te lukken ook! Met dit idee voegen de mannen zich bij een groeiende lijst aan bijzondere uitvindingen die onze wereld samen een stukje duurzamer maken. Hierbij een greep uit de – misschien wel wereldreddende - ideeën.

Drones die bomen planten
In Brazilië en Australië zijn er al duizenden bomen mee geplant: de drone. Deze onbemande vliegtuigjes kunnen namelijk zaadjes honderd keer sneller verspreiden dan mensen dat kunnen. Bovendien kunnen drones gemakkelijker gebieden bebossen die ontoegankelijk zijn voor mensen. Een biotechbedrijf uit Australië heeft als doel om in de komende twee jaar maar liefst honderd miljoen bomen te planten met deze technologie, als een stap om de opwarming van de aarde tegen te gaan! De stad Rio de Janeiro ziet de uitvinding dan ook als een eventuele oplossing voor hun extreme hittegolven. 

Ananasleer

Leer van ananas
Als iemand je vraagt wat je allemaal kan met een ananas, is ‘erop lopen’ misschien wel het laatste waar je aan denkt. Maar het kan! De bladeren van een ananasplant kunnen namelijk transformeren tot een hartstikke duurzame vegan leer. Die bladeren worden gedroogd, en de lange vezels worden verwerkt tot piñatex - zo wordt ananasleer ook wel genoemd. Doordat ananasbladeren een restproduct zijn, verhelpt het ook nog eens een hoop verspilling van natuurlijk materiaal. En naast dat deze piñatex dus een milieuvriendelijk alternatief vormt voor leer, levert het de boeren flink wat extra inkomsten. Zij kunnen nu naast de ananassen zelf, ook de bladeren verkopen. Over cirkeltje rond gesproken!

WHA14_810_PHILIPPINES1

Lichtgevende frisdrankflessen
Een fles Cola Light kan z’n naam écht eer aan doen. Organisatie ‘Liter of Light’ tovert simpele plastic flessen namelijk om tot heuse lantaarnpalen. Hiermee helpt de organisatie gebieden met beperkte toegang tot licht en elektriciteit om lichtbronnen te creëren van afvalmateriaal. Het idee is eenvoudig: een doorzichtige fles wordt gevuld met water - en een beetje bleekmiddel om de algengroei te remmen - en in een gat in het dak van een donkere woning geplaatst. Het functioneert eigenlijk als een prisma: overdag breekt het zonlicht in het water in de fles, waardoor de woning ongeveer evenveel licht krijgt als een gloeilamp van 40-60 watt. Om de gebieden ook ‘s nachts van licht te kunnen voorzien, zijn er intussen ook versies van de fleslampen met een micro-zonnepaneeltje.

ANP-315319680

Een reflecterende woestijn
Duizenden draaiende spiegels is niet het eerste dat je verwacht tegen te komen midden in de woestijn. Het klinkt als een koortsdroom, maar het zijn daadwerkelijk bestaande energiecentrales die energie opwekken uit zonnewarmte. De rijen vol met ‘heliostatische’ (met de zon meedraaiende) spiegels weerkaatsen allemaal zonlicht op één punt, een ontvanger bovenaan een hoge toren. Hierdoor loopt de temperatuur op dat punt op tot enorme temperaturen, en uit die hitte kan dan vervolgens weer energie worden opgewekt.

Benieuwd naar de mannen die de Noordpool gaan bevriezen? Kijk het gesprek hieronder terug!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.