Sophie & Jeroen is de talkshow van BNNVARA, om en om gepresenteerd door Sophie Hilbrand en Jeroen Pauw.

Dít is waarom je de nieuwe film 'Free Fall' moet zien

02-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3154 keer bekeken
  •  
Free Fall 1

11 september 2001. Die dag staat bij miljoenen mensen in het geheugen gegrift. En hoewel er na 9/11 al talloze films en documentaires zijn gemaakt, is er in de film 'Free Fall' een kort kijkje genomen in het fictieve leven van beurshandelaar Tom tijdens die onvergetelijke dag. 

De film is gebaseerd op het boek 'Dit kan niet waar zijn' van journalist Joris Luyendijk. Het twintig minuten durende spektakel is absoluut het kijken waard.

De afgrond in

Luyendijk schreef het boek, dat gaat over de bankencrisis, in 2008. De conclusie: de instellingen die ervoor moeten zorgen dat de economie functioneert, kunnen de wereld de afgrond in laten storten. En dat is niet het enige probleem: ze doen dat ook. Over 'de een z'n dood is de ander zijn brood' gesproken. De film speelt zich af op 9/11, maar gaat voornamelijk over het bankwezen waar een moreel kompas soms ver te zoeken lijkt.

Free Fall sleepte in het buitenland al verschillende prijzen in de wacht. En dat is niet zo gek. Ook al duurt het twintig minuten: je zit elke seconde op het puntje van de stoel om te zien wat er gebeurt met Tom en zijn collega's, die op het moment dat de vliegtuigen in het WTC stortten aan het werk zijn. De keuzes die ze op dat moment maken betekent het verschil tussen verdienen of verliezen.

In première

Joris Luyendijk was bij ons te gast om over de film te praten. Benieuwd geworden? Free Fall gaat vandaag in première op het Shortcutz Festival in Amsterdam, en is te zien via deze link.

Delen: