Sophie & Jeroen is de talkshow van BNNVARA, om en om gepresenteerd door Sophie Hilbrand en Jeroen Pauw.

Het New Music Tuesday-interview met RANI

26-03-2024
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
152 keer bekeken
  •  
rani header

De Heerhugowaardse RANI is pas 25 jaar oud, maar bewijst maar weer eens dat leeftijd maar een getal is. Samenwerkingen met internationale sterren als David Guetta, Martin Jensen en Jonas Blue volgden nadat ze op haar 16e naar LA vloog om muziek te gaan schrijven. Platinumhit ‘Post Malone’, die ze met Sam Feldt uitbracht, nam de hitlijsten over in tien verschillende landen. Naast haar bekende dancestem, werkt ze ook aan haar eigen muziek. Waarin ze al haar vocale skills kan laten horen. En wij mochten haar alvast spreken! 

Hoe oud was je toen je liefde voor muziek begon?    
Ik begon op 6-jarige leeftijd met zingen, maar eigen liedjes schrijven doe ik vanaf mijn 16e. Het begon allemaal toen mijn ouders mij hadden opgegeven voor musicalles bij ons in het dorp. Daar kreeg ik dans-, zang, en acteerles. Het zingen is altijd gebleven, ik kan mij echt geen leven zonder voorstellen.  

En dus ook je eigen liedjes schrijven, hoe is dat ontstaan? 
Ik had het niet direct als een mogelijkheid gezien om mijn eigen liedjes te schrijven. Ik zette weleens covers online en hier kreeg ik leuke reacties op, maar verder bleef het daarbij. Tot ik in contact kwam met een songwriter via Instagram. Ik hoorde ‘I Need You’ van Armin van Buuren voorbijkomen. En vond de vocalen zó mooi. De zanger bleek Olaf Blackwood te zijn, een Jamaicaanse zanger die in Los Angeles woonde. Ik stuurde hem een berichtje met het compliment dat ik zijn stem zo mooi vond. Door de covers op mijn profiel, reageerde hij dat hij hetzelfde vond van mijn stem.

We zijn contact blijven houden tot hij mij en mijn ouders in 2017 uitnodigde voor een show van hem met Armin van Buuren in de Johan Cruijff ArenA. Bij die show heb ik hem beter leren kennen en nodigde hij ons zelfs uit om naar LA te komen en eigen muziek te gaan schrijven. Super spannend, maar ik was vooral heel benieuwd hoe dat zou zijn. In die zomervakantie ben ik met mijn vader naar LA gegaan en hebben we alleen maar in de studio muziek zitten schrijven. Daarom sta ik eigenlijk nu waar ik sta, haha. The rest is history!  

Wat voor artiesten zijn een voorbeeld voor je of luister je het liefst naar?   
Rihanna en Beyoncé staan echt bovenaan het lijstje met idolen waar ik tegenop kijk. Ik luister al mijn hele leven naar hun muziek. Ik vind zo veel artiesten vet. Ik luister voornamelijk r&b, dus bijvoorbeeld Lucky Daye vind ik cool. Maar ook Ayra Starr, wat meer afrobeat. Van nieuwe artiesten vind ik hun heel vet. En Benson Boone trouwens! Hij is ook cool.  

Je repertoire bestaat uit veel samenwerkingen. Met wie zou je ooit nog op een plaat willen staan? 
Die kan je al gokken; Rihanna natuurlijk! Ik doe naast mijn eigen muziek ook veel vocals voor dance nummers. Dan zou ik Tiësto vet vinden om mee samen te werken. Of Sam Smith, hij is ook zo cool. Er zijn zo veel goede artiesten, dus dat maakt het lastig om te kiezen.  

Voor zo ver ik weet is jouw stem je instrument. Welk instrument zou je het liefst nog willen kunnen bespelen?  
Klopt! Mijn stem is echt ‘mijn’ instrument. Ooit heb ik wel gitaarles gehad, maar ik ben hier ook redelijk snel weer mee gestopt. Ik heb ook het voorrecht dat ik in de studio zit met mensen die hun instrumenten echt ‘masteren’. Mocht ik opeens wakker worden en een instrument kunnen spelen, dan het liefst de piano.  

Waar voel je je het meest thuis? Studio of podium? 
De studio. Ik heb nog niet zo veel ervaring op het podium. En de studio induiken voelt voor mij als gewoon een hele leuke dag hebben. Met vrienden in een huiskamervibe echt een fijne sessie hebben met elkaar. Daar voel ik mij ontzettend op mijn gemak.  

Wat is je favoriete nummer uit je eigen repertoire? En waarom?   
Mijn laatste nummer ‘Outside In’, dat heb ik nu één keer live gespeeld. Bij jullie wordt de tweede keer! Hij staat heel hoog op het lijstje. Niet alleen omdat het een persoonlijke betekenis heeft, maar juist ook omdat ik hierin kon laten horen wat ik vocaal allemaal in huis heb. Mijn nummer ‘Amen’ betekent ook veel voor mij, door de boodschap van het nummer. Daarin staat centraal dat je niet moet opgeven en dat er altijd licht is aan het einde van de tunnel. Het verhaal van de muzikale reis die ik heb afgelegd.  

Hoe zou je jouw muziekstijl in drie woorden samenvatten als je het niet onder een genre mag scharen? 
Powerful, emotioneel en empowering. 

Wat is een droom om in je carrière te doen of bereiken? En droom groots! 
Ik zou heel graag willen toeren met een band en grote zalen als de Ziggo Dome uitverkopen.  

Heb je plannen die je al met ons kan delen?  
Ja! 24 oktober sta ik met de band in de Melkweg, daar kijk ik nu al naar uit.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.