Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Mentalisten: bankbiljetten tellen onder druk

31-01-2023

Mentalisten Rob Mollien en Emiel Lensen maken gebruik van datgene wat er binnen de (neuro)psychologie bekend is over menselijk gedrag, het brein en hoe die kunnen worden beïnvloed. En dat is precies waar bekende marketingtechnieken ook gebruik van maken. De testen die Rob en Emiel uitvoeren voor Testcase zijn dan ook speelse illustraties van die marketingtrucs. Hoe worden wij als consument voortdurend gemanipuleerd? Hoe vrij is onze keuze echt?

Biljetten tellen in anderhalve minuut

Rob telt een stapel bankbiljetten en geeft daarbij de kandidaten de opdracht om stop te zeggen wanneer zij dat willen. Er is sprake van een situatie waarin de kandidaten onbeperkt de tijd hebben, maar er is ook een situatie waarin de kandidaten niet vastzitten aan een bepaalde tijd, maar er zijn maar acht bankbiljetten.

Tijdsdruk en schaarste zijn vaak gebruikte verkooptechnieken

Rob weet van tevoren op welk moment kandidaten zullen stoppen met het tellen van bankbiljetten door gebruik te maken van tijdsdruk en schaarste. Dat zijn misschien wel de meest gebruikte verkooptechnieken. Denk aan teruglopende klokjes bij webshops of boekingssites die claimen dat er nog maar één kamer te huur is. En wat te denken van “alleen nog vandaag te koop”?   

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.