Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Mentalisten: Positionering

24-01-2023

Mentalisten Rob Mollien en Emiel Lensen maken gebruik van datgene wat er binnen de (neuro)psychologie bekend is over menselijk gedrag, het brein en hoe die kunnen worden beïnvloed. En dat is precies waar bekende marketingtechnieken ook gebruik van maken. De testen die Rob en Emiel uitvoeren voor Testcase zijn dan ook speelse illustraties van die marketingtrucs. Hoe worden wij als consument voortdurend gemanipuleerd? Hoe vrij is onze keuze echt?  

Worden wij in een winkel beïnvloed door de plaatsing van producten?  Kan een verkoper het moment bepalen dat jij instemt met een deal die je misschien nog helemaal niet had willen maken? In twee experimenten met kaarten met daarop de nummers één tot vijftig, laten Rob en Emiel zien hoe zij van tevoren kunnen bepalen welk nummer de kandidaten kiezen. Dit doen ze door gebruikt te maken van positionering en “het gouden moment”, hét moment waarop jij het als té ongemakkelijk ervaart om de deal nog af te slaan.  

  

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.