Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Tip: Hoe gezond is het om een gerecht uit een pakje te maken?

31 mei 2021

Leefstijlcoach Jolande van Teeffelen begeleidt de acht Kassa-deelnemers op weg naar een gezondere leefstijl. De komende weken geeft zij diverse tips en antwoorden op veelgestelde vragen. Dit keer: "Hoe gezond is het om een gerecht uit een pakje te maken?"

Bekijk het dossier met tips en informatieve artikelen over een gezondere leefstijl hier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Q en Q
Q en Q31 mei 2021 - 20:59

Ik vind als oud sporter en sportbegeleider die lifestyle-aanbevelingen doorschieten waarom moet iedereen zo nodig gezond leven en wel op een manier die altijd tot afzien leid. Waarom kan iemand niet gelukkig zijn Zonder al die lifestyle goeroes. Als je tegenwoordig niet aan de een of andere gezonde ( "en wie bepaalt dat" "de exit-criteria") lifestyle doet, ben je bijna vies. Langzaam wordt ons een manier van leven opgedwongen die niet meer om genieten gaat maar afzien. Dan alleen tel je nog. Wie wil honderd worden met een gebrekkig lichaam ik niet. En hou op met de illusie dat een gezonde manier van leven (modewoord lifestyle) een garantie is, dat is bull... Ik ben nu al ruim 15 jaar invalide kan niet op mijn voeten staan langer dan 30 seconden of gil het uit van de pijn maar ik heb wel begrepen dat ik het fout doe ik heb niet de juiste lifestyle. Ik merk deze verandering ook bij de artsen die ik al dertig jaar bezoek. Het wordt langzaam aan een verwijt als je wat mankeert en de excuustruus voor de artsen als ze je niet kunnen helpen. Mijn aandoening is erfelijk mijn moeder had het mijn zuster en ik hebben het. Echter laten veel mensen zich wijs maken, gaan eraan voorbij, dat sommige helemaal niet zitten te wachten op dat lifestyle gedoe. Ik ben al blij als ik een maaltijd in elkaar kan zetten. Natuurlijk kies ik ook beter een appel dan een zak snoep. Gezond verstand is beter. Ik vraag mij stellig af wanneer wij stoppen met onze lifestyle te laten dicteren. Ik heb er velen gezien die naar mijn sportschool kwamen maar dat helemaal niet eens een beetje leuk vonden, maar het moet, leutert nu alle sportverkopers en lifestyle-commercielen. Ik hoop toch zo dat we ook eens een beetje om het genieten denken en niet alleen maar moeten afzien om aan een lifestyle te voldoen die door andere opgelegd worden. Ik ben er stellig van overtuigd dat een genietend mens gezonder is door de gezonde stressloze geest die hij bezit. Dan een gezond(?) lichaam met een onrustige geest die alles moet en doet om maar aan de lifestyle criteria te voldoen. Geloof mij een gezonde geest is geeft een gezond bestaan en zo ook een gezond lijf. Dat is beter dan je bestaan steeds maar te laten dicteren over zaken die nooit lekker zijn, het moeten afzien trainen en vica versa. Mijn mening zorg ook dat je geniet van het leven en laat je niets wijsmaken door al die goeroes die hun verhaal altijd verkopen tegen euries. Geniet mensen het mag en als je er geen zin in hebt in al dat gedoe doe het niet wees blij, niets is gegarandeerd in dit korte leven.

1 Reactie
guzzioot
guzzioot1 jun 2021 - 7:42

Bedankt voor je reactie. Ik ben het er helemaal mee eens, Ik heb als voorbeeld mijn moeder, Die is 92 geworden, had maat 56, heeft nog nooit geport en was tot haar dood bij de pinken en geïnteresseerd in van alles, vooral sport. Zelf ben ik ook aan de maat, heb tot mijn knieën en achillispees het begaven, tot mijn 43ste gesport (basketball, roeien, aquafitness) en voel me 20 jaar later nog gezond van geest, ook al wil mijn lichaam niet meer zo. Lust bijna geen zoetigheden, snacks etc. maar dat wordt natuurlijk niet geloofd, omdat je dik bent. Hun probleem, niet de mijne.
Q en Q, geniet van het leven en laat de rest kletsen.

Maverick49
Maverick4931 mei 2021 - 9:39

Ik had begrepen dat de vraag was of hoe gezond het is om gerechten uit een pakje te maken.... Dat is gewoon gezond. Klaar.. Of het beter is om iets vers te maken is een andere vraag.. Dat is zo.. Klaar..

1 Reactie
markje68
markje6831 mei 2021 - 11:57

Het is juist het teveel aan zout die het ongezond maakt

eversteegt
eversteegt31 mei 2021 - 9:03

Wat een matig onderbouwde video zeg, van het niveau "Een pakje is ongezond, want E-nummers". De hoofdreden waarom een pakje inderdaad ongezond kan zijn is dat er vaak veel te veel zout in zit, maar dat is dan waarschijnlijk ook de enige geldige reden om (sommige) pakjes links te laten liggen. Maar om dan te doen alsof pakjes per definitie niet in een gezonde leefstijl passen, "want E-nummers".....

3 Reacties
Duc7
Duc731 mei 2021 - 9:21

Mee eens, rare opmerking wat e nummers betreft, de meeste zijn gewoon natuurlijke stoffen zoals bv E100 Curcuma ofwel geel wortel, E160c paprika extract, E162 Rode bieten sap. In die pakjes zit enorm veel zout en dat maakt ze ongezond!

eva de bruin
eva de bruin31 mei 2021 - 9:26

Wanneer begrijpt men nu eens dat E-nummers niet slecht zijn, maar een definiëring van de gebruikte ingrediënten die zijn gecontroleerd.
Hardnekkig misverstand.

harmsen
harmsen31 mei 2021 - 9:49

Het wordt daarom tijd dat er eens de helft tot driekwart minder zout in die pakjes of zakjes terecht komt. Als ik een saus uit een zakje maak, voeg ik er vaak verse kruiden aan toe. Erg lekker.

liadegroof
liadegroof31 mei 2021 - 8:56

Heel slecht vanwege de zouten en overige bewerkingen,beter verse kruiden gebruiken.

1 Reactie
Maverick49
Maverick4931 mei 2021 - 9:38

Ik had begrepen dat de vraag was of hoe gezond het is om gerechten uit een pakje te maken.... Dat is gewoon gezond. Klaar.. Of het beter is om iets vers te maken is een andere vraag.. Dat is zo.. Klaar..