Kassa

Cybersecurity experts Rik en Erik over nieuwe vorm van WhatsApp-fraude

22-12-2020

Kassa-verslaggever Esther belt met cybersecurity experts Rik en Erik over een nieuwe vorm van WhatsApp-fraude: pretexting. Criminelen doen zich altijd voor als een familielid via een voor jou onbekend nummer, maar dat is nu aan het veranderen. Kwaadwillenden kunnen tegenwoordig het échte nummer van iemand kapen en zich op die manier voordoen als de desbetreffende persoon. In deze video leggen Rik en Erik uit hoe het werkt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties

JustT
JustT9 jan. 2021 - 9:22

Verzoekje voor de techniek bij BNNVARA - het geluid goed afregelen, zodat presentator en geinterviewden en aftitelingsmuziek een gelijke geluidspegel hebben. @redactie

h2oost
h2oost6 jan. 2021 - 19:32

Even voor de/mijn duidelijkheid. Iemand uit de familie/kennissenkring stuurt mij een wa berichtje waarin staat dat ik even de code die in dat bericht staat moet terugsturen. Dat wa bericht is mogelijk gehact van mijn familie of kennis. Ik gebruik tweewegidentieficatie. Ik wil die code (is dom) terugsturen en gebruik mijn tweewegidentificatie. Wat voor toevoeging heeft die tweewegidentificatie dan. groet, Henk.

Edrol
Edrol3 jan. 2021 - 8:07

Klopt het dat Google foto’s niet meer beschikbaar is als je er een langere tijd niet meer actief bent geweest of is dit ook weer zo’n nep mailtje

1 Reactie
paul van baak
paul van baak6 jan. 2021 - 10:56

Waar slaat dit op?

paul van baak
paul van baak23 dec. 2020 - 9:57

Net als spoofing bij banken zou WhatsApp aansprakelijk gesteld moeten kunnen worden omdat het mogelijk is een kopie van iemands profiel te maken om daarmee iemand te kunnen oplichten. Nu wordt hier nog weinig of niets gedaan door politie en fraude helpdesk.

3 Reacties
Hanneke van Gent
Hanneke van Gent16 jan. 2021 - 19:08

Ik sluit me aan bij deze vraag - en Paul ik zoek anderen die door whatsappfraude gedupeerd zijn waarbij de Bunqbank betrokken was - doel gezamenlijk proces. Weet jij anderen of ben jij zelf zo’n persoon?

karlson
karlson20 jan. 2021 - 11:28

Ik ben zelf door WhatsApp en Bunqbank was erbij betrokken. Ik ben € 3.105,23 kwijt, geld van mijn spaarrekening en een deel van mijn lopende betaalrekening. Ik heb problemen door mijn NAH en als ik moe ben dan gaat het vaak fout. Zo ook bij deze fraude, ik sta behoorlijk rood bij mijn bank en deze wil nu ook dat ik onder beheer komt te staan. En dat gaat ook gebeuren gelukkig is mijn broer de beheerder over mijn geldzaken. Boos, Ja heel erg boos.

paul van baak
paul van baak2 aug. 2021 - 9:39

Hanneke , ik ben inderdaad zo naïef geweest en een rekening bij bunq bank gespekt maar deze namen meldin aan , zo ook fraude desk en politie maar van geen van allen nooit meer een reactie gehad.