Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zzp'ers willen uit geldnood in gemeenteraad

14-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5euros_28.jpg
Zzp’ers die zich verkiesbaar stellen voor een plek in de gemeenteraad, doen dat vaak om een extra inkomstenbron aan te boren. Zo'n 60 procent wil de politiek in om in ieder geval een onkostenvergoeding te ontvangen, blijkt uit een enqûete van ZZP Netwerk Nederland onder 71 verkiesbare zelfstandigen zonder personeel.
Vertrouwen
Van hen zegt iets meer dan de helft dat ze voor een partij hebben gekozen, die niet geheel overeenkomt met hun eigen politieke richting. ,,Dit hoge percentage is nogal verontrustend, dit zal niet bijdragen aan verder vertrouwen in de politiek'', zegt voorzitter Jerry Helmers van ZZP Netwerk Nederland. ,,De beweegredenen om de politiek in te gaan mogen niet zijn ingegeven door financiële nood.''
Onkostenvergoeding
Volgens Helmers is de nood bij zzp’ers blijkbaar dusdanig hoog ,,dat men in een ultieme wanhoopspoging zichzelf dus kandidaat heeft gesteld voor een zetel in de gemeenteraad. Als men gekozen wordt, dan levert dat vier jaar lang maandelijks een onkostenvergoeding op.'' Die vergoeding is afhankelijk van het aantal inwoners van een gemeente. In middelgrote tot grote steden kan dit oplopen tot een bedrag van 1800 tot 2000 euro bruto per maand.
Geen ervaring
Bij meer dan 80 procent van de ondervraagde zzp'ers was er wel al enige affiniteit met de politiek, maar niemand had politieke ervaring of een jaar geleden gedacht deze keuze te maken. Zij verwachten de komende maanden en jaren weinig eigen inkomen te genereren en een stap naar de lokale politiek is dan makkelijk gezet, is de redenering.
De 71 ondervraagde zzp’ers zijn kandidaat in 58 verschillende gemeenten in Nederland. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!