Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Zwemmen in rivieren levensgevaarlijk'

24 jul 2012
  •  
leestijd 1 minuut
rivier.jpg
Zwemmers die verkoeling zoeken door te gaan zwemmen in het water van grote rivieren als Waal, Rijn, Lek, IJssel en Maas spelen met hun leven. Rijkswaterstaat waarschuwt dat zwemmen in rivieren en kanalen enorme risico’s met zich meebrengt en levensbedreigend kan zijn.
Draaikolken en scheepvaart
Zwemmen in de grote rivieren en langs de oever tussen de kribben kent een aantal niet te onderschatten risico’s, aldus Rijkwaterstaat dinsdag.
Door de plaatselijk sterke stroming kunnen zwemmers worden meegezogen of in een draaikolk terechtkomen en ook de scheepvaart maakt het zwemmen gevaarlijk. ,,Vanaf een schip zijn zwemmers niet of nauwelijks te zien’’, aldus de dienst. Ook is het water in de rivieren erg koud en kan de temperatuur van het water sterk wisselen. ,,Hierdoor is de kans op kramp en onderkoelingsverschijnselen erg groot.’’
Volgens een woordvoerder overleden er alleen al in de provincie Gelderland vorig jaar ongeveer 11 mensen ten gevolge van het zwemmen in dit soort water. Landelijk wordt het aantal slachtoffers van dergelijke verdrinkingen niet bijgehouden, zo zegt hij. Volgens de zegsman kunnen het er ook wel meer zijn in die regio, aangezien ook de politie en brandweer vaak betrokken zijn bij dit soort ongevallen en die cijfers niet worden teruggekoppeld naar Rijkswaterstaat. ANP

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!