Kassa

Zwemles leert kind voortaan overleven

17-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zwembad-930
Per 1 januari wordt de Nationale Norm Zwemveiligheid van kracht. Daarmee wordt aangescherpt wat kinderen met hun zwemdiploma kunnen, en dat is meer dan voorheen. ,,Ze leren niet alleen plezier te hebben in het water, maar vooral ook om te overleven bij onverwachte situaties", zegt een woordvoerster van het Nationaal Platform Zwembaden NRZ.

Strenger

De eisen voor de diploma's worden wat strenger en de lesprogramma's gaan meer aandacht geven aan jezelf kunnen redden en minder aan 'mooi' zwemmen. Zo wordt de 'startduik' geschrapt en maakt die plaats voor bijvoorbeeld 'achterwaarts in het water vallen', zoals dat in het echt ook zou kunnen gebeuren. Afzwemmen mag alleen nog met lange mouwen en een lange broek, en bij diploma C moet de afzwemmer zelfs met een (dikke) jas aan 'door het gat'.
Veel zwemhandelingen moeten als het ware worden geautomatiseerd. ,,Als je gaat fietsen in de winter met je dikke jas aan en je belandt ineens in een sloot, moet je jezelf zonder nadenken in veiligheid kunnen brengen", zegt de woordvoerster. Ze legt uit dat tijdens de zwemlessen onverwachte situaties worden nagebootst, bijvoorbeeld op een bootje zitten dat omslaat in ondoorzichtig water. Door zo te oefenen leert een kind zich oriënteren onder water, de zwemtechnieken gebruiken die bij verschillende situaties passen en zo goed mogelijk naar de kant komen.

Nieuwe norm

Het Nationaal Platform Zwembaden dringt er bij ouders op aan hun kind alle diploma's te laten halen. ,,De nieuwe norm is dat je diploma C haalt", zegt de woordvoerster. Bij diploma A kan een kind uit de voeten in een zwembad zonder attracties, bij B ook in een bad met attracties zoals waterglijbaan of stroomversnelling, bij C kan het kind zich redden in zowel zwembaden met attracties als in open water, zoals een recreatieplas of sloot. De zee wordt daarbij niet meegerekend, omdat die te onvoorspelbaar is.
Met de aanscherping van de normen wil de zwembadbranche de zwemveiligheid van de Nederlandse bevolking op een zo hoog mogelijk niveau krijgen, om het aantal verdrinkingen terug te dringen. ANP

Meer over:

kind, zwemles
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!