Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zwembaden al jaren laks met verbod op gevaarlijk roestvrij staal

13-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1577 keer bekeken
  •  
zwembad rvs roestvrij staal 1127

Ondanks dat er een verbod is op gevaarlijk roestvrij staal (rvs) in zwembaden, is dit in veel baden nog aanwezig. Ook nieuw opgeleverde zwembaden blijken regelmatig vol te zitten met rvs op plekken waar dit niet is toegestaan. Dit meldt BNR na navraag bij zwembaden, inspecteurs en technici.

Sinds 2017 zijn overdekte zwembaden aan strengere regels onderworpen. Dit heeft te maken met een ongeluk in 2011. Hierbij kwam een baby noodlottig om het leven. Destijds viel een speaker, die was bevestigd met een rvs-ophangsysteem, naar beneden in een zwembad in Tilburg. Daarom moesten alle zwembaden nog voor januari 2017 aantonen dat er geen roestvrij staal aanwezig was.

Onduidelijkheid na invoering rvs-regel in overdekte zwembaden

Al vlak na de invoering van de regel bleek dat zwembaden laks omgingen met de regel. Dat is onder meer terug te lezen in dit bericht van de NOS. Zo kon in 2017 zo'n 80 procent van de overdekte zwembaden niet aantonen dat er geen roestvrij staal in het verbouw was verwerkt op plekken waar dit mogelijk gevaarlijk is. Ook in 2018 waren er nog zeker 64 overdekte zwembaden in Nederland met gevaarlijk rvs waar dit niet is toegestaan en hadden gemeenten bij bijna 50 zwembaden geen idee of er gevaarlijke materialen gebruikt worden, meldde RTL Nieuws.

Verder gaven in 2017 veel overdekte zwembaden al aan de regels en richtlijnen onduidelijk te vinden. In de regels staat bijvoorbeeld dat rvs niet meer dan een meter hoger dan het water mag zitten. Dat betekent dat een hogere duikplank, gemaakt van rvs, al niet meer in een zwembad mag staan. Een manager van een zwembad gaf daarom toen tegen BN De Stem aan ervan uit te gaan dat de overheid de regels zo niet kon bedoelen.

Fouten bij aanschaf van nieuwe materialen

Je zou denken dat er na de onduidelijkheid in 2017 wel het een en ander is veranderd, maar dat blijkt niet geheel het geval te zijn. Zo hebben veel zwembaden het rvs uit bestaande materialen vervangen, maar gaat het bij de aanschaf van een nieuw ophangsysteem voor bijvoorbeeld verlichting of speakers vaak mis. Dan blijkt toch gekozen te worden voor rvs, meldt BNR.

Onwetendheid

Volgens Mark Gonslag van Cobra Inspectie, dat zwembadinspecties uitvoert, gaat het grotendeels door onwetendheid juist mis bij de aanschaf van nieuwe materialen. "Wij zien dat nog altijd niet iedereen op de hoogte is van de regels en gevaren van rvs in zwembaden", vertelt hij tegen BNR.
Bron: BN De Stem, BNR, NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!