Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zwarte auto? Hogere premie autoverzekering

06-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
auto stad 930 520
De kleur van je auto bepaalt mede hoeveel verzekeringspremie je kwijt bent. Dat meldt de Consumentenbond na onderzoek. Met een zwarte auto zijn consumenten voor een autoverzekering van Reaal, Zelf.nl en Route Mobiel duurder uit dan met een groene, gele of blauwe auto.
Tot 9% meer premie
Bezitters van een zwart voertuig betalen bij Reaal (Direct-polis) tot 9% meer voor een WA-verzekering, dan voor eenzelfde blauwe, gele of groene auto's. Bij Route Mobiel en Zelf.nl is het verschil voor deze kleuren, afhankelijk van autotype en aantal schadevrije jaren, 4% tot ruim 8%.
'Dubbelop'
Na wilde verhalen over 'duurdere' rode auto's wilde de Consumentbond weleens nagaan of de kleur van een auto echt iets doet met de premie. De Consumentenbond noemt autobezitters afrekenen op kleur "niet te verklaren aan verzekerden". Directeur Bart Combée: "Als je meer schade rijdt, wordt dit al afgestraft via de bonus-malusladder. Het is dubbelop om consumenten ook nog eens extra te laten betalen omdat ze een bepaalde kleur auto hebben". Volgens de bond weigeren verzekeraars openheid te geven over het premiebeleid.
'Risico-inschatting'
Volgens de onderzochte verzekeraars weegt de kleur mee in de premies omdat 'uit statistieken blijkt dat deze factor invloed heeft op de risico-inschatting.' Oftewel: zwarte auto's lopen meer risico op schade of diefstal.
Vanaf mei speelt kleur geen rol meer bij de verzekeringspolissen van Route Mobiel en Zelf.nl. Bron: Consumentenbond
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

Molenaar
Molenaar6 apr. 2016 - 18:55

Laten de verzekeraars het maar zeggen. :)

henkvanstots
henkvanstots6 apr. 2016 - 12:59

Een zwarte auto is op zich natuurlijk minder goed zichtbaar; zeker als ze gereden worden door bestuurders die nogal zuinig me de verlichting omspringen. ;-)

hero
hero6 apr. 2016 - 12:16

uh Frits.... de meeste chauffeurs dragen een spijkerbroek, grijze sokken, hebben een stuur aan de linkerkant.....zo kunnen we wel even doorgaan, een auto is een auto

frits
frits6 apr. 2016 - 11:55

Er rijden ook meer zwarte auto's rond, logisch, dus de kans dat die meer betrokken zijn bij ongelukken is statisch gezien ook groter.

directtrack
directtrack6 apr. 2016 - 11:47

De Consumentenbond heeft een punt. Echter het is bekend dat het menselijk oog in zijwaartse richting de kleuren grijs, zwart en groen minder snel waarneemt. Bestuurders van dusdanig gekleurde voertuigen zouden gestimuleerd moeten worden om altijd verlichting te voeren. Je wil toch niet wachten op schade om de bonus/malusladder zijn werk te laten doen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!