Kassa

'Zwangeren moeten opletten met bestek peuter'

26-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
zwanger1_01.jpg
Zwangere vrouwen kunnen beter niet van hetzelfde bestek eten als hun kleine kinderen en zouden na het verschonen van luiers elke keer hun handen moeten wassen. Doen ze dat niet, dan loopt hun ongeboren kind kans op een infectie met het cytomegalovirus. Dat kan leiden tot doofheid en mentale achterstand. Dat gebeurt bij zo'n 1000 pasgeboren baby's per jaar.
Onderzoek van Monique Pereboom
Zwangere vrouwen worden door hun verloskundige wel gewezen op de gevaren van het eten van rauw vlees, rauwe vis en rauwmelkse kaas. Ook leren ze dat ze beter niet de kattenbak kunnen verschonen. Maar van het risico dat ze lopen door contact met lichaamssappen van peuters, zoals speeksel en urine, weten de meeste vrouwen niet. Dat blijkt uit onderzoek van gezondheidswetenschapper Monique Pereboom van het VUmc.
Kinderdagverblijf
Het gaat dan vooral om kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan. Daar kunnen ze het betreffende virus opdoen. ,,Het gaat om de kinderziekte CMV'', aldus Pereboom. ,,Als je die al gehad hebt, kan je hem niet nog eens krijgen, maar 40 tot 70 procent van de vrouwen in vruchtbare leeftijd is er nog niet mee in aanraking geweest. Die moeten voorzichtig zijn'', waarschuwt Pereboom.
'Meer voorlichting'
Pereboom ontdekte in haar onderzoek dat niet alleen zwangere vrouwen, maar ook verloskundigen vaak niet op de hoogte zijn van de gevaren van het virus. Ze pleit er dan ook voor dat er meer wordt gedaan aan voorlichting. ,,Een pompje met antibacteriële gel naast het luierkussen kan al een groot verschil maken'', stelt ze.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!