Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Zwakke plekken moeten uit elektriciteitsnet'

06-08-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
energie_mast_17.jpg
Het Nederlandse elektriciteitsnet moet robuuster worden. Het aantal voor de stroomvoorziening kwetsbare gebieden, waarvan er nu nog zeker 70 zijn, moet snel omlaag.
Grenscapaciteit
Daarvoor pleit het CDA in de Tweede Kamer. Aanleiding is een uitspraak van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) die vindt dat netbeheerder Tennet op korte termijn moet melden wat het gaat doen met de opbrengst van veilingen van zogenoemde grenscapaciteit. Dat bedrag is opgelopen tot 664 miljoen euro.
Kwetsbare regio's
CDA-Kamerlid Eddy van Hijum vindt dat Tennet dat deels aan de consument terug kan geven via een tariefsverlaging, maar tegelijk moet investeren in kwetsbare regio's. Die gebieden zitten aan een aftakking van het elektriciteitsnet en komen in grote problemen als de stroom uitvalt, zoals in 2007 toen een helikopter van Defensie tegen een hoogspanningskabel vloog in de Bommeler- en Tielerwaard vloog. Zo'n 50.000 mensen zaten daardoor dagenlang zonder stroom.
Aftakkingen
Het energienet in het grootste deel van Nederland bestaat uit ringen, waardoor er bij een stroomstoring altijd stroom is uit een andere hoek. Bij de aftakkingen is dat niet zo. Een paar jaar geleden waren er nog 82 van dergelijke gebieden, maar Tennet beloofde toen er zeker 11 aan te pakken. Het percentage Nederlanders dat in zo’n kwetsbaar gebied woont zou daarmee dalen van 29 naar 19 procent.
Stroomstoringen
Van Hijum wil van het kabinet weten hoe ver het daarmee staat en wat Tennet, volledig in handen van de Staat, gaat doen om het probleem verder te verkleinen. ,,Nog te veel mensen en bedrijven krijgen problemen bij stroomstoringen. Dat leidt tot een enorme economische en maatschappelijke schade die we moeten terugdringen.''
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!