Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Zwakke loongroei raakt economie'

05-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld_munten_44.jpg
De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) heeft gewaarschuwd voor negatieve gevolgen van zwakke loongroei. Wereldwijd bedroeg de groei vorig jaar slechts 2 procent. In onder meer Duitsland wordt er zelfs meer gevraagd van de werknemer, terwijl het loon niet meegroeit. Dat blijkt uit het jaarlijks rapport van de ILO, dat vrijdag werd gepubliceerd.
Inflatie
Volgens de ILO, een organisatie van de Verenigde Naties, kan zwakke loongroei leiden tot minder vraag van de markt en een toenemend risico op inflatie. De gemiddelde loongroei van 2 procent is vooral te danken aan de opkomende economieën. In ontwikkelde landen is de groei de afgelopen twee jaar zelfs gedaald tot nul procent.
Inkomensongelijkheid man en vrouw
Ook wordt in het rapport de inkomensongelijkheid tussen mannen en vrouwen aangehaald. Mannen verdienen nog steeds meer voor hetzelfde werk, vooral in Europa, Rusland en Brazilië.
Grootst in Verenigde Staten
Het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen is het grootst in de Verenigde Staten. Vrouwen verdienen daar gemiddeld zo'n 64 dollar voor elke 100 dollar die een man verdient. Dat komt volgens het ILO waarschijnlijk vanwege het verschil in productiviteit, opleiding en ervaring.
Vrouwen 0,9 procent minder dan mannen
In Europa verdienen vrouwen gemiddeld 0,9 procent minder dan mannen, terwijl ze volgens berekeningen juist 18,9 procent meer dan mannen horen te verdienen. Dat komt volgens de ILO onder meer door discriminatie. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!