Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zuivelbedrijven en banken lobbyen tegen duurzame landbouw

25-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
127 keer bekeken
  •  
Koeien 930x520
Banken, zuivelcoöperaties en producenten van bestrijdingsmiddelen zeggen vrijwel allemaal keihard te werken aan verduurzaming van de landbouw. Maar ondertussen lobbyen diezelfde partijen in Brussel tegen Europese verduurzamingsplannen of verzetten ze zich tegen krimp van de veestapel. Dit blijkt uit de Zembla-uitzending 'De uitgeputte bodem - het grote geld.'
Louise Vet, voorzitter van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, noemt deze lobby van haar partners “kwalijk.”

Tegenlobby van partners deltaplan

De intensieve landbouw zorgt voor een alarmerende afname van de biodiversiteit. De bodem raakt uitgeput door overmatig gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Om het tij te keren, hebben allerlei partijen zich aangesloten bij het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Maar verschillende partners van het Deltaplan lobbyen ondertussen in Brussel tegen Europese verduurzamingsplannen, meldt Zembla.
Dat blijkt onder meer uit vrijgegeven documenten en digitale lobbybijeenkomsten. Zo probeert de industrie achter de schermen twijfel te zaaien over de Europese ‘Farm to Fork’ strategie, die vorig jaar mei door eurocommissaris Frans Timmermans is gepresenteerd. Daarin staat dat in 2030 het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen moet zijn gehalveerd en dat het aandeel biologische landbouw naar 25 procent moet. 

Bedrijven moet meegaan

De voorzitter van het Deltaplan reageert in Zembla op de lobby van de aangesloten bedrijven en koepels. “Ik vind dat dus kwalijk. En daar praten we ook over”, zegt professor Louise Vet, voormalig directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie. “Ik vind het wel heel belangrijk dat ook Nefyto (Nederlandse vertegenwoordiger van de bestrijdingsmiddelenindustrie)  en de bedrijven daarachter zich realiseren dat we dit uiteindelijk toch voor elkaar gaan krijgen. Dat er een verandering is zoals de maatschappij het wil. En daar zullen ze uiteindelijk in mee moeten gaan.”

Lees meer informatie over dit onderwerp op de website van Zembla.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!