Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zuinige auto's niet zo groen als verwacht

23-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
groene-auto_08.jpg
In Nederland rijden relatief veel energiezuinige auto's rond, maar die hebben de CO2-uitstoot niet zoveel laten dalen als verwacht. Door de belastingkorting op 'groene' auto's zijn namelijk iets meer auto's verkocht en de voertuigen blijken in de praktijk minder zuinig dan op papier, schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving.
Populariteit
Mede dankzij de lagere aanschafbelasting worden duurzame auto's steeds populairder, in tegenstelling tot benzineslurpers. De CO2-uitstoot van de nieuw gekochte privéauto's is de laatste jaren in totaal ongeveer met 2 procent gedaald. Dat is minder dan de testresultaten, waarop het belastingbeleid is gebaseerd: toen werd zo'n 4 tot 5 procent minder uitstoot verwacht.
Overheidsinkomsten
De overheid is duur uit door de vergroening, want sinds 2007 zijn de inkomsten uit aanschafbelasting met 1,5 á 2 miljard euro gedaald. Dat is ongeveer de helft minder. Het streven van kabinet Rutte-I in 2011 om de overheidsinkomsten ondanks de 'fiscale vergroening' op peil te houden, is dus niet gehaald.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!