Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!
Zoutreductie door industrie blijft achter
01-04-2016
•
leestijd 1 minuten
•
De geconstateerde daling in zoutgehalte tussen 2011 en 2013 lijkt zich niet voort te zetten in 2014 en 2015, blijkt uit onderzoek van Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Dit meldt het ministerie van VWS aan de Tweede Kamer, op basis van nieuw onderzoek van de NVWA.
De Nierstichting, Nederlandse Hypertensievereniging, de Hartstichting en de Consumentenbond herhalen daarom hun pleidooi voor versteviging van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.
Uit de monitoring van de NVWA blijkt dat er de afgelopen 4 jaar een bescheiden zoutreductie van 6,8% is behaald. Die reductie is echter vrijwel geheel bereikt vóór 2014, dus voordat het Akkoord Verbetering Productsamenstelling is gesloten.
De NVWA constateert ook een toename van het zoutgehalte in de categorie sauzen en conserven.
Nederlanders krijgen per dag gemiddeld 9 gram zout binnen, maar 6 gram is de maximale hoeveelheid aanbevolen door de Gezondheidsraad. Te veel zout verhoogt de bloeddruk en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. BRON: Consumentenbond