Kassa

Zout maakt jaarlijks 2,3 miljoen slachtoffers

26-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zout_20.jpg
Het is niet nieuw dat overmatig gebruik van zout schadelijk is voor mensen. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt nu hoe groot de gevolgen daadwerkelijk zijn. 
Onnodig
Op basis van de resultaten van 247 eerder uitgevoerde onderzoeken stellen de wetenschappers nu dat wereldwijd jaarlijks zo’n 2,3 miljoen mensen overlijden als gevolg van overmatige zoutconsumptie. ‘Als het zoutgebruik teruggebracht zou worden zou dat miljoenen levens schelen’, aldus één van de onderzoekers. Vooral in Rusland, Egypte en Oekraïne  maakt zout vele slachtoffers.
Wereldwijd probleem
In bijna alle landen wereldwijd wordt teveel zout geconsumeerd. De Nederlandse overheid adviseert dagelijks niet meer dan 6 gram zout te eten. Volgens de hartstichting eten  mannen dagelijks gemiddeld 9,9 gram zout en vrouwen rond 7,5 gram. Volgens de richtlijn ligt het zoutgebruik dus veel te hoog.
Radio
Het probleem werd gisteren ook besproken in het radioprogramma DeGids.fm. Voedingsdeskundige Ines van Dis van de hartstichting en presentator Felix Meurders bespraken het probleem. Het fragment is terug te luisteren op de nieuwe site van DeGids.fm.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!