Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

'Zorgwekkend' kwaliteitsverschil in kankerzorg

10-05-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
operatie-ziekenhuis.jpg
Uit een vertrouwelijk onderzoek van KWF Kankerbestrijding dat Zembla in handen heeft, blijkt dat er grote verschillen bestaan in de kwaliteit van de kankerzorg in Nederland. Het rapport spreekt van een “zorgwekkende” situatie.  Ziekenhuizen leveren niet allemaal voldoende kwaliteit. Protocollen worden niet overal nageleefd en de mortaliteit verschilt per ziekenhuis.
Minister Klink wil dat patiënten inzicht krijgen om welke ziekenhuizen het gaat. Hij wil bovendien dat ziekenhuizen die te weinig ervaring hebben met bepaalde kankerbehandelingen, daarmee stoppen. Zorgverzekeraars Nederland wil eveneens openbaarmaking. Er moeten geen contracten meer worden afgesloten met ziekenhuizen die onder de maat presteren.
Kankerzorg: forse uitschieters omhoog en omlaag
Professor C. van de Velde, voorzitter van de KWF-werkgroep die het onderzoek deed: “De kankerzorg in Nederland is gemiddeld goed. Maar de spreiding is te groot. Er zijn forse uitschieters naar boven en naar beneden.
Niet iedereen krijgt de juiste behandeling en patiënten lopen in het ene ziekenhuis een groter risico op overlijden dan in het andere.” Het onderzoek is gebaseerd op cijfers die door de ziekenhuizen – geanonimiseerd – zijn aangeleverd. Bij bekendmaking vrezen de ziekenhuizen “reputatieschade” en ondermijning van het “vertrouwen in de zorg”, aldus de Inspectie voor de Volksgezondheid in een vertrouwelijk stuk.
'Maak feiten openbaar'
Oud-minister Els Borst, voorzitter van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), en lid van de KWF-werkgroep, pleit voor openbaarmaking. “Waarom zouden alleen artsen mogen weten waar je moet zijn voor een blaaskankeroperatie of bij borstkanker? Daar heeft iedere Nederlander recht op.” Ze raadt kankerpatiënten aan zelf om cijfers te vragen. Willen artsen die niet geven “dan zou ik aanraden om het geluk elders te zoeken”.
Ook de huidige minister van Volksgezondheid Ab Klink wil af van de “geheimzinnigheid”. Hij wil dat de ziekenhuizen binnen een jaar de cijfers openbaar maken. Omdat er een duidelijk verband blijkt tussen de kwaliteit van de zorg en het aantal verrichtingen dat een ziekenhuis doet, wil hij dat er een “ondergrens” komt. Uit het KWF-onderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn bij de behandeling van spierinvasieve blaaskanker.
Blaaskankerpatiënten die worden behandeld in ziekenhuizen die deze gecompliceerde ingreep heel weinig doen, hebben een veel hogere kans om aan de operatie te overlijden.
Zembla heeft van borst-, darm-, blaas- en slokdarmkanker uitgezocht hoe de ziekenhuizen in 2008 presteerden.
Meer informatie: Website Zembla
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor