Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zorgwaakhond NZa nu zelf onder vuur

01-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ziekenhuis_gang_54.jpg
Het interne functioneren van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) staat ter discussie. Dinsdag komt het officiele onderzoeksrapport hierover naar buiten, maar maandag lekte het een en ander al uit.
Rol NZa
Wat is precies de rol van de NZa? De organisatie moet toezicht houden op het gedrag van zorgverzekeraars en zorgaanbieders, en stelt regels op het gebied van tarieven, prestaties en budgetten. Zo houdt de zorgautoriteit in de gaten of de zorg betaalbaar en toegankelijk is, en of zorgaanbieders en zorgverzekeraars voldoende inzicht geven in onder meer de kwaliteit van de zorg. Zelf ziet de NZa zichzelf graag als 'beschermengel' voor de belangen van de patiënt.
Overtredingen
Bij overtredingen kan de NZa in het ergste geval een boete opleggen. Zo dreigden dit jaar boetes voor ziekenhuizen die hun sterftecijfer niet op tijd hadden gepubliceerd. Ziekenhuizen moesten de cijfers uiterlijk 1 maart op hun website publiceren. Een aantal heeft uitstel gekregen.
In opspraak
De NZa raakte dit voorjaar in opspraak toen een medewerker van de organisatie een dossier met misstanden doorspeelde aan de pers. De man pleegde kort daarna zelfmoord. Uit het dossier zou blijken dat er veel mis is met zorgvuldigheid en de omgang met vertrouwelijke gegevens binnen de NZa. ANP

Meer over:

nza, diginieuws, zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!