Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Zorgverzekeringen vergelijken loont'

17-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
600x275_geld2.jpg
Uiterlijk maandag moeten zorgverzekeraars hun premies en polissen voor volgend jaar bekend gemaakt hebben en kunnen Nederlanders weer gaan vergelijken. Het is nog maar de vraag of dat echt gebeurt. Vorig jaar stapte 6 procent van de verzekerden over van zorgverzekering. Volgens gezondheidseconoom Marco Varkevisser van de Erasmus Universiteit in Rotterdam loont het zeker de moeite om te vergelijken.
Vergelijken
,,Bij het vergelijken is het natuurlijk belangrijk om te kijken wat je kwijt bent bij welke verzekeraar, maar let ook op wat je krijgt voor je geld'', waarschuwt Varkevisser. ,,Internetverzekeringen van grote zorgverzekeraars zijn bijvoorbeeld goedkoper, maar de keuze voor een ziekenhuis of medicijnen is dan weer beperkter. En je moet alles online regelen. Daar moet je ook zin in hebben en de mogelijkheid toe hebben.'' Geld besparen kan ook door het eigen risico te verhogen. Het verplichte eigen risico is 350 euro. Door dat te verhogen, betaalt de verzekerde minder maandpremie.
Belangen
Verzekeringen vergelijken kan door zelf de premies en polisvoorwaarden van de verzekeraars naast elkaar te leggen, maar er zijn ook vergelijkingssites waar dit mogelijk is. ,,Maar daar kunnen belangen een rol spelen'', waarschuwt Varkevisser. ,,Veel sites krijgen een percentage van elke verzekering die via hen wordt afgesloten. Afhankelijk van deze financiële prikkel is het mogelijk dat zo’n vergelijkingssite een bepaalde zorgverzekeraar sneller zal voorstellen dan een andere.''
Informatie vergelijken
Volgens Varkevisser is het sowieso een goed idee om de suggestie van een vergelijkingssite ook nog even naast de informatie te leggen op de website van de verzekeraar zelf. Een onafhankelijke vergelijkingssite is kiesBeter.nl. Die wordt gemaakt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en wordt gefinancierd door de overheid. KiesBeter.nl stopt overigens per 1 februari met zorgverzekeringen. ,,Dit is vanuit de politiek besloten met als argument dat er inmiddels qua marktwerking genoeg vergelijkingssites voor zorgverzekeringen zijn'', licht een medewerker daarover toe.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!