Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zorgverzekering: soms onnodig hoge kosten door niet-gecontracteerde zorg

  •  
01-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
594 keer bekeken
  •  
zorgverzekering geld kosten zorg 1127

Meer dan een derde van de Nederlanders kijkt nooit of een zorgverlener gecontracteerd is bij hun zorgverzekeraar. Dat dit soms flink in de papieren kan lopen, blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise onder duizend Nederlanders, in samenwerking met Panel Inzicht. 

Louise van Wijk, specialist zorgverzekeringen bij Pricewise geeft aan dat het verschil tussen een restitutie-, natura-, budget- of combinatiepolis voor veel consumenten onduidelijk is. Bijna een kwart van de Nederlanders weet niet wat voor polis zij hebben.

Bijna een derde kon onverwachte zorgkosten niet betalen

Van Nederlanders met een zorgverzekering met beperktere zorgkeuze (natura- en combinatiepolis) betaalde 29 procent weleens zelf zorgkosten, omdat ze niet wisten dat ze naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gingen. Bijna een derde (27 procent) kon deze onverwachte zorgkosten niet betalen.

De helft betaalde onverwacht tot 300 euro, maar voor een enkeling (10 procent) kwam de rekening boven de 600 euro uit. Voor een kwart (24 procent) is bijbetalen geen probleem: als zij moeten bijbetalen om naar een vertrouwde zorgverlener te gaan, doen zij dat graag.

Daar recht tegenover staat de groep (29 procent) die liever naar een gecontracteerde zorgverlener gaat, ook als ze daarvoor flink moeten reizen. 

“Controleer of zorgverlener gecontracteerd is"

Volgens Van Wijk is het, voordat je een afspraak bij een zorgverlener maakt, verstandig om goed te controleren wat voor polis jij hebt en of de zorgverlener van jouw keuze gecontracteerd is.

“Maak je bijvoorbeeld een afspraak bij een niet-gecontracteerde fysiotherapeut, dan betaal je na de behandeling een gedeelte van de gemaakte kosten zelf. Zorg is erg duur en het verschil kan bij aanvullende zorg oplopen tot honderden euro's.” Zeker bij de ziekenhuiszorg en GGZ kunnen deze kosten hoog uitvallen, stelt Van Wijk.

Om verassingen te voorkomen kun je jouw contractering van tevoren controleren op de website van jouw zorgverzekeraar.

Graag bij vertrouwde zorgverlener blijven? “Vergelijk zorgverzekering op zorgverlener”

Ben jij deel van de groep die graag meer betaalt als je dan naar je vertrouwde zorgverlener kunt gaan? Door de zorgverzekeringen te vergelijken op zorgverleners, kun je volgens Van Wijk voorkomen dat je onnodig hoge kosten maakt.

“Kijk bijvoorbeeld of de vertrouwde zorgverlener uit jouw buurt onder contract staat bij jouw gekozen zorgverzekeraar. Dit maken zorgverzekeraars gedurende het overstapseizoen bekend.”

Zeker zijn over de kosten? “Wacht met overstappen tot einde van het jaar”

“Helaas zijn veel contracteringen, voor zowel basiszorg als aanvullende zorg, pas aan het einde van het jaar of zelfs later rond", stelt Van Wijk. "Het zou beter zijn als verzekeraars dit ook bekendmaakten op uiterlijk 12 november, wanneer de zorgpremies bekendgemaakt worden.”

Wil je zeker weten dat je kosteloos bij bepaalde zorgverleners terecht kunt? Dan raadt Van Wijk je aan nog even te wachten met overstappen tot het einde van het jaar. “Je kunt tot aan 31 december van het huidige jaar overstappen. Als je je zorgverzekering zelf voor 1 januari opzegt, kun je zelfs nog overstappen tot en met 1 februari. ” 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.