Kassa

Zorgverzekering 2020: wat verandert er en waar moet je op letten?

  •  
19-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
zorgverzekering zorgpolis euro 1127
Het is weer tijd om je zorgverzekering te vergelijken. Je hebt er misschien helemaal geen zin in, maar dit jaar is het toch extra belangrijk om even stil te staan bij je zorgverzekering. De kans is namelijk groot dat je flink kunt besparen. Zeker wanneer je, net als ruim 65 procent van de Nederlanders, collectief verzekerd bent via je werkgever of een vereniging. In dit artikel lees je waar je op moet letten en wat er in 2020 allemaal verandert voor je zorgverzekering.

Collectieve kortingen beperkt

Het grootste deel van de mensen heeft een collectieve zorgverzekering via de werkgever of de gemeente. Dit was voor veel mensen aantrekkelijk, want je kreeg tot wel 10 procent korting op de basisverzekering. Maar in 2020 mogen zorgverzekeraars nog maximaal 5 procent korting geven op de basisverzekering. Daarnaast hebben veel zorgverzekeraars de kortingen op de aanvullende zorgverzekeringen verlaagd. De kans is dus heel groot dat je volgend jaar flink meer premie betaalt en dat een andere zorgverzekeraar, zonder collectieve korting, goedkoper voor je is.

In 2020 minder polissen met vrije zorgkeuze

Je vindt het misschien ook belangrijk om zelf te kiezen naar welk ziekenhuis je gaat. Als je zeker wilt weten dat je altijd naar elke zorgaanbieder kan, sluit je een restitutiepolis af. Hiermee krijg je altijd een volledige vergoeding ongeacht naar welke zorgverlener je gaat. Zorgverzekeraars De Friesland en ProLife stoppen per 2020 echter met de restitutiepolis. Als je daar klant bent, wordt je polis automatisch omgezet naar een naturapolis waarbij je bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders een deel van de kosten zelf moet betalen. Daarnaast is bij enkele zorgverzekeraars, zoals ZEKUR.nl, StadHolland en Menzis de restitutiepolis flink duurder geworden.
Het is dit jaar dus ook heel belangrijk om goed te kijken of een restitutiepolis bij een andere zorgverzekeraar goedkoper is. En goed om te weten: veel naturaverzekeringen hebben met bijna alle zorgverleners een contract, dus als jouw zorgverleners daarbij zitten, is dat natuurlijk ook een prima keuze.

Dekking basisverzekering 2020

Verder verandert in 2020 ook de dekking van de basisverzekering. Hier kun je zelf weinig aan doen, omdat elke basisverzekering dezelfde dekking heeft, maar het is wel belangrijk om hier even bij stil te staan.
  • Stoppen met roken programma’s vallen vanaf 2020 niet meer onder het eigen risico. Je hoeft hiervoor dus zelfs niets meer bij te betalen.

    De volgende vergoedingen komen per 2020 nieuw in de basisverzekering:
  • Behandeling door een specialist ouderengeneeskunde of arts verstandelijk gehandicapten.
  • De medicijnen durvalumab en abemaciclib (bij longkanker) en het middel Fampyra (bij multiple sclerose).
  • De mogelijkheid om logeerkosten in plaats van reiskosten vergoed te krijgen bij een behandeling in het ziekenhuis die minimaal 3 dagen aaneengesloten. De vergoeding is maximaal € 75 per nacht.
  • Als een geneesmiddel nog niet geregistreerd staat in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) kun je er toch een vergoeding voor krijgen als het middel door de apotheek zelf bereid kan worden.

Aanvullende verzekeringen beperkt

De meeste Nederlanders (bijna 84 procent) hebben niet alleen een basisverzekering, maar ook één of meer aanvullende verzekeringen. Bijvoorbeeld voor tandartskosten of fysiotherapie. Ook hier loont het om elk jaar even goed te kijken of je die aanvullende verzekering echt nog nodig hebt. Ga je bijvoorbeeld alleen twee keer per jaar op controle en heb je (bijna) nooit gaatjes, dan is de kosten zelf betalen vaak voordeliger dan je aanvullend verzekeren.

Gesneden in uitgebreidere vergoedingen

Ook verandert de dekking van de aanvullende verzekeringen elk jaar. Vooral in uitgebreide vergoedingen voor de tandarts, fysiotherapie en orthodontie wordt vaak gesneden. Let hier dus op bij jouw polis voor 2020. Zo heeft Nationale-Nederlanden voor nieuwe verzekerden de meest uitgebreide aanvullende verzekering helemaal afgeschaft. Bij Bewuzt en Ditzo is vergoeding voor alternatieve geneeswijzen in de aanvullende verzekeringen volledig geschrapt.

Waar kun je nog meer op letten?

Nu je de belangrijkste zaken voor je zorgverzekering op een rijtje hebt, is het tijd om te kijken hoe je extra bespaart op je zorgverzekering voor 2020. Bijvoorbeeld door je eigen risico te verhogen of te kiezen voor een jaarbetaling. In dit artikel op Geld.nl lees je of het verhogen van je eigen risico voor jou verstandig is.
Amanda Bulthuis  - Dossier Verzekeren

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

ansvanz
ansvanz21 nov. 2019 - 14:59

Met mijn leeftijd maak ik mij zorgen westgaarde is maar een klein stukje rijden dat sallen de kosten zijn in nederland is geen vooruit gang maar af gang niet voor de polotiek

lady100
lady10020 nov. 2019 - 20:17

Een verplichte zorgverzekering is normaal anders zoude ziekenhuizen opdraaien voor de gemaakt kosten. In het verleden nog een ziekenfonds bestond een aantal mensen hadden geen ziekenfonds om welke redenen de ziekenhuizen de gemaakte onkosten zelf betalen vandaar de Rijksoverheid heeft besloten iedereen verplicht is om zorgverzekering af te sluiten vrij normaal.    

michdoes
michdoes20 nov. 2019 - 18:47

Ik vind het vreemd dat je verplicht wordt om een verzekering te nemen terwijl een ander beslist  over wat zij vergoeden. Dus geen verzekering kan niet. Weg, uit handen van de verzekering  van de  commerciële bedrijven  halen, met hun enorm winsten LET op in december reclame ter waarde van ongeveer 500 miljoen op de tv. 

1 Reactie
honza23
honza2321 nov. 2019 - 13:21

al die reclames kosten gemiddeld € 0,14/mnd per verzekerde....

Wildfan
Wildfan20 nov. 2019 - 15:23

Bij AnderZorg is er zo enorm gesneden in de brilvergoeding, dat ik de aanvullende verzekering heb opgezegd. Alle andere vergoedingen in dat pakket gebruik ik toch nooit. Maar de tandartsverzekering hou ik, nu de eerste ouderdomsverschijnselen beginnen te komen. 

xandyra
xandyra20 nov. 2019 - 14:13

Blijf lekker zitten waar ik zit en heel erg blij mee ben net als Peerke, bij DSW. Nooit problemen, nooit gedoe, en ik mankeer écht áltijd wel iets!! Dat laatste is puur pech, maar dan is het gewoon heel fijn als de zorgverzekeraar je gewoon serieus neemt en helpt indien nodig!! 

marleenvanh
marleenvanh20 nov. 2019 - 13:34

Ik was jaren bij Bewuzt. Alles digitaal. Prima. Helaas is het hier niet meer mogeijk om simpel met alleen Digid (dat is speciaal voor dit soort zaken ontwikkeld en werkt ook bij bijv. de belastingen prima!) in te loggen op de 'mijn-pagina'. Ben vaak op een plek zonder GSM bereik maar wel met wifi. Die, verplichte(!!) 'extra zekerheid' van een çontrôle SMS (zij hebben dus de zaak qua veiligheid niet op orde, denk ik dan...) wil ik  niet. idem 'dûh epp', daar zit ik dus ook niet op te wachten. Bewuzt een e-mail sturen (da's toch echt digitaal!!!) kan ook al niet meer. Ik zoek nu een andere budgetpremie aanbieder. Heb alleen een aanvullende tandartsverzekering nodig  Verder gebruik ik geen medicijnen en kom  ik eigenlijk 'nooit' bij een dokter (leeftijd 62). 

1 Reactie
dokun
dokun20 nov. 2019 - 16:28

Dat u moet inloggen met een sms code ligt aan de vereiste van DigiD (de overheid)  niet aan uw zorgverzekeraar. Binnen niet al te lange tijd heeft u voor alle inlog een (sms) code nodig. U kunt volgens mij ook de DigiD-app op uw telefoon gebruiken i.p.v. de sms-code. Die werkt wel op wifi. Kijkt u hiervoor op de website van DigiD. Inloggen bij een instantie die geen Tweetraps authenticatie gebruikt is juist stukken onveiliger!  Het zou u juist een veiliger gevoel moeten geven als u ergens inlogt met Tweetraps authenticatie. Ik log liever niet in bij de overheid e/o semi-overheid zonder deze Tweetraps authenticatie. Een verzekeraar die geen Tweetraps authenticatie heeft zal mij niet als klant krijgen... Googled u " Wat is Tweetraps authenticatie?" even en informeer u wat het precies inhoud, dan zult u er een stuk geruster over zijn..

peerke5
peerke520 nov. 2019 - 13:09

Ik zou eens goed kijken wij zijn vorig jaar overgestapt naar DSW zorgverzekering en die vind je in geen 1 zorg vergelijker terug en wij zijn allebei in de 60 wij zijn er super blij mee dus DSW ZORGVERZEKERING

81Steff
81Steff20 nov. 2019 - 12:08

Iemand nog een idee waar je orthodontie vergoed krijgt aps 18+ en zonder wachttijd van een jaar? 

1 Reactie
collorado
collorado20 nov. 2019 - 16:46

VGZ volgens mij

Magnum007
Magnum00720 nov. 2019 - 11:04

Zo snel mogelijk een Nationaal Zorgfonds invoeren om de prijsverhogingen bij de zorgverzekeringen te stoppen!

3 Reacties
Ad007
Ad00720 nov. 2019 - 14:03

Dit roep ik al jaren dat is vroeger ook geweest een rijks verzekering.   Weg met al die zakken vullende verzekeraars die over onze ruggen heeeeeel veel geld weg sluizen dat niet aan de zorg word besteed en het zou dus ongelofelijk veel salarissen van onnodige directeuren en raden van bestuur schelen het zijn allemaal onnodige zakken vullers. 

marleenvanh
marleenvanh20 nov. 2019 - 14:20

Ik zou zeggen anno 2020 is het krijgen van kinderen toch ECHT EEN VRIJE KEUZE. ALLES wat betrekking heeft op zwanger worden/zijn q het hebben van kinderen UIT de basisverzekering!! DAT gaat het voor heel veel mensen heel veel goedkoper maken. Gratis meeverzekerd? Voor niks gaat de zon op!

dokun
dokun20 nov. 2019 - 16:47

@marleenvanh   Tja.. dan kun u bv ook zeggen dat alle sportblessures ook niet verzekerd zijn vanuit de basisverzekering. Dat is ook een vrijwillige keuze. Of iedereen die ongezond eet, of ooit gerookt heeft, en laten we dan gelijk de nagelbijters ook niet meer vanuit het basispakket verzekeren want nagels zijn nu eenmaal niet gezond.  En zo kan ik nog wel honderden (onzinnige) voorbeelden gaan noemen. Moeten ouderen zoals u, dan ook maar een aparte, veel duurdere zorgverzekering aanschaffen omdat ze vrijwillig oud aan het worden zijn en daardoor toch veel kosten zullen gaan verhalen op de basisverzekering.? En laten we dan gelijk de AOW ook afschaffen, dan kan dat geld naar de zorg. Want het is natuurlijk een vrije keuze geweest om u niet te verzekeren zodat je een goed pensioen ontvangt als u stopt met werken...

Magnum007
Magnum00720 nov. 2019 - 11:00

Dit past goed bij het neoliberalisme: overheid taken zoals de zorg,die kostenneutraal werden uitgevoerd,worden overgedragen aan marktpartijen,die er flink aan willen verdienen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!