Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zorgverzekering 2016: dit gaat er allemaal veranderen

21-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
20151121-kassa-nieuw_3.jpg
Het basispakket dekt de kosten voor de zorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis, psychiater of apotheek. Afgelopen week maakten alle verzekeraars de nieuwe premies van deze basisverzekering bekend. Wie is de grootste stijger en waar ben je het goedkoopste uit in 2016? Wat verandert er allemaal?
Uitbreiding
Dit jaar gaat wordt er niets uit het basispakket gehaald. Het pakket wordt per 1 januari 2016 zelfs wat uitgebreid.
- De vergoeding voor een vlokkentest of vruchtwaterpunctie wordt uitgebreid, evenals de prenatale chirurgie bij een open ruggetje.
- Verder wordt onder bepaalde voorwaarden het vervoer van en naar een verpleegkundig kinderdagverblijf bij intensieve kindzorg vergoed evenals ambulancevervoer bij jeugd-ggz.
- De vergoeding van de sportarts komt erbij evenals de vergoeding voor het medicijn tegen Hepatitis C.
Eigen risico
Het verplichte eigen risico stijgt dit jaar wel met €10 naar €385. Daartegenover staat dat de eigen bijdrage voor gehoorstellen en anti-oorsuismiddel voor kinderen tot achttien jaar vervalt.
Stijgers en dalers
Wat betekent dit voor de portemonnee? Gemiddeld stijgen de verzekeringspremies voor het basispakket met ruim €5. De grootste premiestijging is bij Zilver Kruis Achmea, daar kost de basisverzekering €7 meer dan vorig jaar, namelijk €109,45. Daarmee zijn ze ook meteen de duurste van alle natura basisverzekeringen. De goedkoopste naturapolis heb je bij voor €104,95 per maand. Het verschil met de duurste is bij de naturapolis dus niet zo groot. Die verschillen zijn groter bij de restitutiepolissen. Daar ben je het duurst uit bij Zilveren Kruis Achmea met €113,25. De goedkoopste restitutiepolis is van DSW met €98,75. Op jaarbasis een verschil van €174.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!