Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Zorgverzekeraars sturen consumenten'

01-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zorgverzekering-zorgkosten_50.jpg
Een zorgverzekering is niet voor iedereen even toegankelijk. Door trucjes 'sturen' zorgverzekeraars consumenten naar bepaalde polissen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) donderdag publiceerde.
Drempels
Uit het onderzoek naar zorgverzekeringen in 2012 en 2013 kwam naar voren dat sommige zorgverzekeraars drempels opwerpen voor consumenten die niet tot een bepaalde doelgroep behoren. Zij konden een polis alleen afsluiten door te bellen of een schriftelijk verzoek in te dienen terwijl de doelgroep zich via de website kon inschrijven. Ook was een polis die nog wel op de markt is voor bestaande verzekerden, niet voor nieuwe verzekerden af te sluiten.
Doelgroepen waar verzekeraars zich op richten, zijn bijvoorbeeld studenten, gezinnen of ouderen. De zorgautoriteit vindt de manier waarop verzekeraars doelgroepen naar bepaalde polissen sturen, ,,onwenselijk''.
Acceptatieplicht
Van overtredingen van de acceptatieplicht is overigens geen sprake, zegt de NZa. Die plicht houdt in dat iedereen toegang heeft tot elke basisverzekering, ongeacht gezondheidskenmerken, ziektehistorie of leefstijl. De zorgautoriteit gaat wel kijken of ze maatregelen kan treffen tegen het 'sturen' van consumenten. VVD-Kamerlid Arno Rutte noemt het in een reactie onwenselijk dat zorgverzekeraars allerlei drempels opwerpen. ,,Voor je basisverzekering moet je, ziek of gezond, overal terechtkunnen. Daarom is het goed dat de NZa gaat kijken welke maatregelen ze kan nemen.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!