Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Zorgverzekeraars presteren beter

13 okt 2009
  •  
leestijd 2 minuten
1846337.jpg
Het nieuwe zorgstelsel en vergelijkingssites hebben geleid tot betere prestaties van de zorgverzekeraars. De bejegening van klanten is verbeterd, er is meer duidelijkheid over het bijbetalen voor zorg en de informatievoorziening is duidelijker. Dit meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel dinsdag.
Het Nivel onderzocht de prestaties van de Nederlandse zorgverzekeraars van de afgelopen vier jaar op basis van de mening van de verzekerden. Die zijn positiever over de maatschappijen dan voorheen. Het instituut noemt het opmerkelijk dat de verzekeraars naar elkaar toe zijn gegroeid. ,,De onderlinge verschillen zijn kleiner geworden doordat verzekeraars die voorheen onder gemiddeld presteerden, meer vooruit zijn gegaan dan de verzekeraars die al bovengemiddeld presteerden'', aldus het Nivel.
Volgens onderzoekster Michelle Hendriks zijn de verzekeraars niet naar elkaar toegegroeid doordat verzekerden massaal overstapten, maar heeft het te maken met de publicatie van hun prestaties op websites als kiesbeter.nl en de marktwerking in de zorg. ,,Drie mogelijke drijfveren voor zorgverzekeraars zijn de angst om klanten te verliezen, de angst voor reputatieschade, en dat ze uit zichzelf niet slecht willen presteren. Welke van deze drie het belangrijkste is, is niet bekend. Aannemelijk lijkt dat vooral angst voor reputatieschade en de angst om klanten te verliezen een rol spelen'', aldus Hendriks.
Hoewel de prestaties zijn opgekrikt sinds in 2006 het nieuwe zorgstelsel werd ingevoerd, zijn er nog verbeterpunten. Zo is de telefonische bereikbaarheid niet verbeterd en blijft er ondanks een vermindering onzekerheid over bijbetaling. Hendriks: ,,Dit zijn dan ook belangrijke dingen om op te letten als iemand een zorgverzekeraar gaat kiezen. Voor de zorgverzekeraars bieden deze punten een kans om zich te onderscheiden.'' ANP

Meer over:

diginieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar