Kassa

Zorgverzekeraars: extra premiestijging door corona is voorbarig

04-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld zorgpremie zorgverzekering zorgpolis 1127 medicijnen
Het is te voorbarig om te concluderen dat de zorgpremie extra stijgt vanwege het coronavirus. Dat zegt Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De samenwerkende zorgverzekeraars schrijven in een brief aan ministers die over de zorg in Nederland gaan, dat er "nog geen zicht is op de totale kosten".
De zorgverzekeraars schrijven aan ministers De Jonge, Van Arke en staatssecretaris Blokhuis dat niemand weet of er nog een nieuwe grote uitbraak gaat komen. Het blijft volgens de verzekeraars lastig de premie voor het komende jaar te voorspellen.

Steunpakketten

De ministers verwachten dit jaar ongeveer 5 miljard euro aan continuïteitsbijdragen te betalen aan grote en kleine zorgverleners. Het gaat bijvoorbeeld om paramedici, tandartsen en ziekenhuizen. De weggevallen inkomsten door vraaguitval worden via die regelingen gecompenseerd. Ook de extra kosten door corona en andere gederfde inkomsten, inclusief de kosten voor de inhaalvraag, worden daarmee gecompenseerd.
Zorgverzekeraars noemen hun steunpakketten uniek in aard en omvang. Volgens Zorgverzekeraars Nederland heeft er nog "nooit eerder iets soortgelijks plaatsgevonden in de geschiedenis van het collectieve gefinancierde zorg". ZN benoemt de sterke wens om het goed werkende zorgstelsel te behouden, waardoor "niet-geleverde" zorg betaald kon worden, en de onderlinge solidariteit tussen zorgverzekeraars.

Marktwerking in de zorg

De zorgverzekeraars komen in de brief op voor het behoud van de marktwerking in de zorg. In hun ogen kan dan de premiestijging zo beperkt mogelijk gehouden worden, in het belang van de verzekerden.
Zorgverzekeraars Nederland zeggen dat het behoud van ruimte en flexibiliteit in het zorgstelsel en de concurrentie tussen meerdere aanbieders had nodig zijn. Zo houden verzekerden ook in de toekomst toegang tot een breed pakket aan hoogwaarde en betaalbare zorg. Ze willen daarover graag verder in gesprek met de betrokken ministers. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!