Wil je altijd naar een zorgverlener naar jouw keuze kunnen? Dan kies je een restitutiepolis. Maar deze uitgebreide en duurdere zorgpolis wordt steeds schaarser. In 2024 kun je nog maar bij drie zorgverzekeraars zo’n verzekering met vrije artsenkeuze afsluiten. MIND, de organisatie die zich sterk maakt voor een psychisch gezonder Nederland, trekt aan de bel. “Door de afschaffing van de restitutiepolis wordt niet-gecontracteerde zorg duur en voor veel mensen onbereikbaar.”
De verdwijnende restitutiepolissen worden door de zorgverzekeraars omgezet in combinatiepolissen. “Voor deze polissen gelden de vergoedingen en voorwaarden van een restitutiepolis, behalve voor de ggz en wijkverpleging", aldus MIND.
Bij een niet-gecontracteerde zorgverlener krijg je minder vergoed. Heb je geen restitutiepolis en kies je voor een zorgverlener waar een verzekeraar geen afspraken mee heeft? Dan wordt slechts 75 procent vergoed van het gemiddelde tarief van gecontracteerde aanbieders.
De teruggang in het aantal restitutiepolissen heeft grote gevolgen voor de vrije zorgkeuze van verzekerden. Zo'n polis geeft patiënten vrijheid in de keuze van zorgverleners. Patiënten kunnen zelf kiezen naar welke psycholoog, psychiater of therapeut ze gaan voor ggz-zorg, of welke organisatie ze kiezen voor wijkverpleging, ongeacht of een zorgverlener een contract heeft met de zorgverzekeraar. Met een restitutiepolis worden de kosten van deze zorgverleners volledig vergoed, ook als ze niet zijn aangesloten bij de zorgverzekeraar.
“Mensen die dringend psychische hulp nodig hebben, kunnen alleen nog maar toegang krijgen tot de gecontracteerde ggz”, waarschuwt de organisatie die opkomt voor cliënten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Het heeft volgens MIND nog meer gevolgen. "Dit betekent langere wachttijden bij gecontracteerde zorgaanbieders en het verdwijnen van behandelaren zonder contract. Zonder patiënten zullen zij moeten stoppen met hun praktijk."
MIND roept de politiek op om in het nieuwe regeerakkoord de vrije artsenkeuze beter te beschermen. De trend is dat er steeds minder zorgpolissen zijn die in een volledige vergoeding voorzien, juist als het gaat om ggz. Dat leidt volgens MIND zelfs tot discriminatie. “Patiënten kunnen nog wel naar de hulpverlener van hun keuze, maar moeten vaker een deel van de rekening zelf betalen omdat de verzekeraar geen contract met die zorgprofessional heeft.”
MIND overweegt om juridische stappen te nemen tegen de zorgverzekeraars. "Wat ons betreft is het uitsluiten van mensen die ggz nodig hebben een vorm van discriminatie ten opzichte van mensen die andere soorten zorg nodig hebben."
In 2019 kon je nog kiezen uit 21 restitutiepolissen. Volgend jaar blijven er nog maar drie aanbieders over: Aevitae, ASR en Menzis. De andere verzekeraars zijn ermee gestopt en beperken daarmee dus de vrije artsenkeuze. Ze doen dit naar eigen zeggen omdat de kosten voor niet gecontracteerde wijkverpleging en ggz-zorg te hoog opliepen.
De verzekeraars CZ, Stad Holland en Zilveren Kruis stoppen in het nieuwe jaar met hun restitutiepolis. Ze beloven dat 2024 een overgangsjaar wordt: niet gecontracteerde zorg wordt dan nog vergoed. In 2025 moet een patiënt bij gaan betalen voor niet gecontracteerde zorg.
Het wordt steeds gekker met die zorgverzekeraars. Zij hebben zoveel macht en bepalen over jouw leven wat ik werkelijk absurd vindt. Er zijn al heel veel mensen die de verzekering niet meer kunnen betalen blijven weg bij de tandarts en arts omdat dat misschien geld kost. In wat voor een land wonen wij en dan ook nog eens de eigen bijdrage en nu de restitutie weg jongens moeten wij dit allemaal pikken.
Ik lees dat restitutiepolissen aan het verdwijnen zijn. Vandaag - 16 november - kreeg ik de nieuwsbrief van aow.nu en die hebben een heel ander verhaal. Ik hink nu wel een beetje op twee benen, maar als hun versie de juiste is dan is er nog volop keuze en zou ik zeggen:"Doe uw voordeel ermee". Zie https://www.aow.nu/nieuws/zorgpremies-2024/
Dat verhaal op AOW.nu klopt niet helemaal. Er zijn maar drie maatschappijen die een zuivere restitutiepolis aanbieden in 2024: ASR, Aevitae en Menzis. De overige maatschappijen op de site van AOW.nu die onder 'restitutiepolis' staan bieden een combinatiepolis aan. Dat is geen zuivere restitutiepolis maar een combinatie van keuzevrijheid met beperkingen. Geen volledige keuzevrijheid zoals in de zuivere restitutiepolis. Er is inderdaad volop keuze maar moet er wel een studie van maken ;) https://www.consumentenbond.nl/zorgverzekering/restitutiepolis
Beste JannyBoe, ik heb een aantal verzekeraars "nagetrokken", en u bebt helemaal gelijk. Ik weet niet hoe aow.nu er bij komt, maar het zijn geen 100% restitutiepolissen. Dank voor de reply.
Tot mijn verbazing is mijn vrije keuze polis bij ONVZ blijkbaar geen echte vrije keuze polis. Bij toeval kwam ik er achter dat de apotheek geen vrije keuze meer is. Mijn apotheek heeft blijkbaar nog geen contract met ONVZ en als dat zo blijft moet ik 25% zelf gaan betalen als diabeet. Verder zijn er ook nog een aantal andere zaken die er buiten gaan vallen, bv CPAP apparaten. ONVZ heeft mij niet op de hoogte gesteld van deze aanpassing, alleen door naar de wettelijke wijzigingen te gaan kijken kwam ik er achter. Kan dit zomaar?
Je hebt in Nederland altijd een vrije keuze van apotheek. https://kennisbank.patientenfederatie.nl/app/answers/detail/a_id/131/~/vrije-keuze-apotheek
Wat mij betreft zou MIND zich moeten richten op het meer inkopen van GGZ door de zorgverzekeraars ipv op de restitutiepolis. Om zo de GGZ ook voor de zgn ‘moeilijke gevallen’ toegankelijk te maken/houden.
Hoezo vrije artsenkeuze beperken? Als mijn (Groningse) verzekeraar zou besluiten alleen nog maar regionale afspraken te maken ben ik dus verplicht als zuid-hollandse inwoner, voor vergoeding van de kosten, altijd op en neer te reizen naar Groningen?.
De plaats van een hoofdkantoor maakt een ziektekostenverzekeraar niet meteen een regionaal bedrijf. Een van de drie hoofdkantoren van Menzis zit in Groningen maar Menzis is een grote, landelijk opererende verzekeraar. U hoeft daarom niet naar de regio noord te reizen -alhoewel dat beslist geen straf is ;)- maar kunt overal in het land terecht.
Elk jaar de zelfde zeik verzekering afsluiten zonder dat je weet hoe de boel in elkaar zit, dit systeem moet weg. Iedereen moet gewoon de verzekering opzeggen tot 31-12 je hebt nog tot 31-01-2024 de mogelijkheid om een verzekering af te sluiten. Niemand sluit toch ook normaal een verzekering af zonder te weten of hoe de polis in elkaar zit bij ziekenhuizen is dit ook elk jaar het zelfde.
Het gemiddelde BNNVARA lid boeit het niet dat peperdure restitutie polissen verdwijnen.
Beste Jan, geen idee wat je bedoelt met een “gemiddeld BNNVARA lid”, maar er zijn vast veel lezers van de KASSA nieuwsbrief die erg graag zelf willen kiezen naar welke zorgverlener ze gaan en daar ook genoeg geld voor (over) hebben. Overigens vind ik dat we af moeten van de marktwerking in de zorg en terug naar één verzekeringsfonds, zonder algemeen eigen risico, waarbij de premie is gebaseerd op het inkomen. Dus de mensen met hogere en hoogste inkomens betalen ook de hogere en hoogste premies, zodat de laagste inkomens gratis verzekerd kunnen zijn.
Het gemiddelde BNNVARA lid bestaat niet net zoals een gemiddelde Jan Coenraats ;) En wat is peperduur? Een gemiddelde zorgpolis kost in 2024 ongeveer 147 euro. Peperduur. Een restitutiepolis van Menzis kost ca. 161 euro. Ook peperduur. Maar dat prijsverschil van 168 euro per jaar kan voor een verzekerde heel veel uitmaken afhankelijk van de specifieke zorg die je nodig hebt.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!