Kassa

'Zorgverzekeraar moet zorg blijven vergoeden'

05-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorg_premie_001_14.jpeg
Als zorgverzekeraars operaties in bepaalde ziekenhuizen niet meer (volledig) vergoeden, stapt het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam opnieuw naar de rechter. Topvrouw Aysel Erdubak van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis heeft dat dinsdag gezegd.
Zwarte lijst
Erdubak reageert op de zwarte lijst die zorgverzekeraar CZ dinsdag heeft gepresenteerd voor borstkankerbehandelingen. Vijf ziekenhuizen staan op die lijst. Dat betekent dat ze niet voldoen aan de kwaliteitscriteria die CZ aan de geleverde zorg voor borstkanker stelt. Erdubak voorziet dat zorgverzekeraars in de toekomst behandelingen niet meer vergoeden als die geleverd wordt door ziekenhuizen die op hun zwarte lijst staan.
Aparte vermelding
Het gaat om de ziekenhuizen AMC in Amsterdam, IJsselland Ziekenhuis is Capelle aan den IJssel, de locaties Emmeloord en Lelystad van het Zuiderzeeziekenhuis en De Sionsberg in Dokkum. Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis staat niet op de lijst, maar heeft wel een aparte vermelding gekregen. CZ vindt de zorg er op het gebied van borstkanker onder de maat. De reden dat het ziekenhuis toch niet op de zwarte lijst staat, heeft te maken met een eerder juridisch conflict tussen beide partijen.
Contract
Zorgverzekeraars willen de regels veranderen zodat hun verzekerden alleen nog in ziekenhuizen terecht kunnen waarmee de verzekeraar een contract heeft. Als patiënten toch per se naar een ander ziekenhuis willen, zouden zij voor de behandeling bijvoorbeeld meer zelf moeten betalen.
Geselecteerd
CZ bevestigt dat het op termijn de bedoeling is dat patiënten zich alleen laten behandelen in ziekenhuizen die door hun zorgverzekeraar zijn geselecteerd. "Ook de overheid stuurt daarop aan. We zitten nu nog in een overgangsfase. De patiënten kunnen in de nieuwe situatie nog uit voldoende ziekenhuizen kiezen."
Vrije patiëntkeuze
Erdubak is daar fel tegen: "De patiënt moet kunnen blijven kiezen waar hij of zij zich laat behandelen. De vrije patiëntkeuze moet overeind blijven."
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!