Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Zorgverzekeraar mag zonder toestemming medisch dossier inzien

15 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
dokter 930 x 520
Zorgverzekeraars mogen het medisch dossier van patiënten inzien, zonder dat er eerst toestemming gevraagd wordt. Een Kamermeerderheid is hier woensdag mee akkoord gegaan. De senaat moet nog instemmen met het voorstel van minister Schippers (Volksgezondheid)
Fraude
Zorgverzekeraars mogen medische dossiers inzien, als zij denken dat er zorgfraude is gepleegd. Ze kunnen controleren of de gedeclareerde behandeling passend was voor de kwaal en ook echt is uitgevoerd. Als de verzekeraar het dossier in heeft gezien, is deze verplicht de patiënt hierover te informeren. Dit gebeurt in dat geval achteraf.
NPCF: toestemming vooraf
Volgens minister Schippers is de maatregel noodzakelijk om fraude te voorkomen. De Nederlandse Patiëntenfederatie NPCF is het niet eens met het besluit. Als het al gebeurt zou er vóóraf melding van gemaakt moet worden bij de patiënt, vindt de NPCF. De SP stemde tegen het voorstel. Volgens die partij wordt ‘feitelijk het medisch beroepsgeheim afgeschaft’.
Bronnen: Kassa / NPCF

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

avatar
JanUitDeventer16 sep 2016 - 16:17

Ik weet niet eens of ik zo'n dossier heb maar verzekeraars zijn met voorsprong de grootste schurken van dit land.

avatar
kwemp16 sep 2016 - 8:01

Ongehoord wat die zorgverzekeraars voor macht krijgen! Mijn medisch dossier is privé en dient zo te blijven.
Laat in geval van vermoede fraude een instantie, die kennis van zaken heeft, na toestemming van de patiënt met de arts contact opnemen!!