Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zorguitgaven stegen 475 euro per persoon in 2020 door corona

29-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorgverzekering geld kosten zorg 1127

Sinds de uitbraak van de coronapandemie is er fors meer geld uitgegeven aan zorg door huishoudens, verzekeraars en de overheid. Gemiddeld gaven zij 6600 euro per persoon aan zorg uit. Dat is 475 euro meer dan in 2019. Niet alleen de zorg aan coronapatiënten leiden tot deze extra kosten, maar ook bijvoorbeeld de inkoop van mondkapjes en de bonus voor zorgmedewerkers. Dat becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De extra zorguitgaven kwamen vooral op het bordje van de overheid te liggen. Die gaf hier in 2020 per persoon 340 euro meer aan uit. Verder werd er via de zorgverzekering en Wet langdurige zorg 190 euro meer uitgegeven per Nederlander. De rekeningen die mensen zelf moesten betalen voor zorg gingen juist met 40 euro omlaag. Dat heeft er mede mee te maken dat men minder langsging bij specialisten als de fysiotherapeut en de tandarts.

Zorgkosten ook omhoog door extra opvang dak- en thuislozen

De zorgkosten gingen niet alleen omhoog door de behandeling van Covid-patiënten en uitgaven aan beschermingsmiddelen, maar ook bijvoorbeeld door extra opvang voor dak- en thuislozen. Verder werden zorgaanbieders gecompenseerd voor weggevallen omzet, omdat veel reguliere zorg was uitgesteld of vervallen. Naar deze steunregelingen ging naar schatting 4,1 miljard euro. Ook de bonus die zorgmedewerkers kregen voor hun inzet tijdens de eerste golf en de vele coronatests leidden tot hoge kosten.

In totaal werd vorig jaar 116 miljard euro uitgegeven aan zorg en welzijn. Dat is 8,9 miljard euro meer dan in 2019. De uitgaven van aanbieders van verpleging, verzorging en medisch specialistische zorg stegen het meest. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!