Kassa

'Zorguitgaven niet onder controle'

03-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cash-euro-briefgeld_66.jpg
De minister van Volksgezondheid heeft weinig greep op de zorguitgaven. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een rapport dat donderdag is gepresenteerd. De afgelopen jaren is er zeer regelmatig veel meer uitgegeven aan zorg dan was gepland, soms bijna 2 miljard euro per jaar.
Budget
Extra probleem is volgens de rekenkamer dat het jaren kan duren voordat duidelijk is hoeveel er in een bepaald jaar precies is uitgegeven. Het ministerie moet de extra uitgaven over dat bepaalde jaar dan zien terug te halen via het bestaande budget. De afgelopen jaren is dat gebeurd door bijvoorbeeld ziekenhuizen simpelweg kortingen op te leggen of patiënten een eigen bijdrage te laten betalen. Maar of deze ingrepen effectief zijn, is volgens de rekenkamer niet vast te stellen. De organisatie vindt bovendien dat de minister te weinig gebruik maakt van de mogelijkheden die ze heeft om in te grijpen.
Op een rijtje
Als de minister van Volksgezondheid al op een rijtje heeft hoeveel er aan zorg wordt uitgegeven, informeert de bewindspersoon de Tweede Kamer daarover niet optimaal, vindt de rekenkamer. De definitieve cijfers worden niet gepubliceerd. Wel krijgt de Kamer vijf rapportages per jaar, die steeds nieuwe cijfers bevatten. De verschillen tussen de cijfers kunnen dan oplopen tot 1 a 2 miljard. De rekenkamer zegt dat die aanpak erg verwarrend is voor Kamerleden.
Kan beter
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid erkent in een reactie dat de informatievoorziening beter kan. Ze betwist dat ze te weinig mogelijkheden heeft om in te grijpen in de uitgaven, laat staan dat ze die mogelijkheden onvoldoende zou benutten.
ANP

Meer over:

diginieuws, zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!