NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Zorgtoeslag volgend jaar met tientjes omhoog

17 sep 2019
  •  
leestijd 1 minuten
dokter zorg geld zorgverzekering medicijnen 930 520
Mensen met een kleinere portemonnee krijgen volgend jaar meer zorgtoeslag. Het kabinet verhoogt de zorgtoeslag van alleenstaanden met 67 euro per jaar, ruim vijfenhalve euro per maand. Gezinnen gaan er 95 euro op vooruit.

Toeslag hoger, eigen risico blijft gelijk

Nederlanders met een lager inkomen moeten ook profiteren van de toenemende welvaart, laat het ministerie van Volksgezondheid op Prinsjesdag weten. De zorgtoeslag zou al circa 3 euro per maand omhooggaan, om de stijging van de zorgpremie te compenseren. Het kabinet doet daar nog een schepje bovenop. Het eigen risico blijft de hele kabinetsperiode gelijk.

Toeslag meer omhoog dan zorgpremie

De toeslag stijgt in 2020 met tientallen euro's meer dan de zorgpremie. De premie voor de zorgverzekering gaat omhoog omdat de zorg steeds duurder wordt. De totale zorgkosten bedragen volgend jaar 88 miljard euro, 3 miljard meer dan dit jaar. Om de kosten te drukken, blijft het kabinet onderhandelen met fabrikanten van geneesmiddelen om lagere prijzen te bedingen.
De gezondheidszorg moet op de schop om de vergrijzing, de personeelstekorten en tal van andere veranderingen op te vangen. Het kabinet gaat daarover nadenken en komt voor volgende zomer met plannen. ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!