Zorgstelsel: Achteruitgang gepensioneerde ambtenaren
04-02-2006
• leestijd 2 minuten
De afgelopen dagen hebben we heel veel mailtjes gekregen van mensen die aangeven dat ze er door het nieuwe zorgstelsel behoorlijk op achteruit zijn gegaan.
Vooral mensen die particulier verzekerd waren en via hun werkgever konden profiteren van een zeer gunstige ziektekostenvergoeding, gaan er op achteruit. Dat geldt bijvoorbeeld voor veel ambtenaren. Vooral gepensioneerde ambtenaren blijken vaak de klos.
Neem een gepensioneerd echtpaar met een aanvullend pensioen van bruto 20.000 euro. Volgens de inkomensplaatjes van het Ministerie zouden deze mensen er per 1 januari op vooruit gaan. Ze zouden minder netto pensioen overhouden door de inkomensafhankelijke premie. Maar de nominale premie die ze moeten betalen aan de ziektekostenverzekeraar zou fors omlaag gaan.
Die redenering gaat inderdaad op voor veel mensen die vroeger particulier verzekerd waren. Maar de man in dit voorbeeld was een ambtenaar die tot 1 januari gebruik kon maken van de IZA-verzekering. Die speciale ambtenarenverzekering kende een inkomensafhankelijke premie, bovendien was de vrouw gratis meeverzekerd. Maar die voordelen zijn per 1 januari vervallen – ze moeten beiden nu de volle mep betalen en zijn daardoor juist meer geld kwijt aan hun verzekeraar. Netto gaan ze er meer dan € 100 per maand op achteruit.
Volgens Xander den Uyl van de ambtenarenbond ABVAKABO FNV zullen veel ambtenaren zich in dit voorbeeld herkennen. Voor werkende en gepensioneerde ambtenaren golden heel veel gunstige regelingen voor de ziektekosten die nu allemaal zijn vervallen.
Voor werkenden is er nog wel enige compensatie losgepeuterd bij de werkgevers. Maar de gepensioneerden wilden de vroegere werkgevers nauwelijks tegemoet komen.
Moet de politiek deze inkomensachteruitgang repareren? VVD-kamerlid Edith Schippers is over een ding zeer uitgesproken. Dat partners vroeger gratis meeverzekerd waren, was een ongewenst voordeel ten opzichte van andere gezinnen. Als de afschaffing van die maatregel nu inkomensachteruitgang betekent, moet dat NIET gecompenseerd worden, vindt zij.
CDA-er Pieter Omtzigt is nog iets voorzichtiger. Volgens hem hebben we hier een groep te pakken waar wel degelijk wat mee aan de hand is. Maar hij wil eerst een totaalbeeld krijgen van de inkomenseffecten van het zorgstelsel. Inmiddels wijst hij erop, dat er wel degelijk geld voor compensatie beschikbaar was.
Volgens Den Uyl was dat veel te weinig. Dat geld is vooral bij de werkenden terecht gekomen omdat de overheidswerkgevers nauwelijks iets wilden doen voor de gepensioneerden.
Ook de FNV zal eerst nauwkeurig gaan onderzoeken wie er hoeveel op achteruit is gegaan om vervolgens haar eisen bij de politiek op tafel te leggen.
Nog een schrale troost voor alle gepensioneerden die meer dan 30.000 euro bruto per jaar verdienen. Boven de 30.000 euro hoeft er geen inkomensafhankelijke premie te worden ingehouden op uw pensioen. Dat gebeurt waarschijnlijk wel omdat het pensioen door minstens 2 organisaties betaald wordt, die elk die grens van 30.000 aanhouden. Het teveel betaalde gaat de belastingdienst aan u terugbetalen, mogelijk al deze zomer. U kunt vooralsnog geen voorlopige teruggave vragen, zoals bij de hypotheekrente. Om dat mogelijk te maken is een wetswijziging nodig. Dus dat gaat even duren.