Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zorgspecial: wat verandert er bij het eigen risico?

16-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
195x90_geld_07.jpg
Bij het afsluiten van een zorgverzekering geldt altijd een verplicht eigen risico. Dit jaar gaat het eigen risico een tientje omhoog, naar €360. Dat is het deel van de basiszorg die voor je eigen rekening is. Kosten voor de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg vallen niet onder het eigen risico. Naast het verplichte eigen risico kun je kiezen voor een vrijwillig extra eigen risico. Hoe hoger dit vrijwillige eigen risico, des te lager de zorgpremie. Maximaal kun je het verhogen met €500. Dan kom je op een totaal eigen risico van €860.
Let op
Het vrijwillig verhogen van het eigen risico kan interessant zijn als je gezond bent of als de zorg die je wel nodig hebt gedekt wordt door de aanvullende verzekering én beschikt over een financiële buffer. Mocht je alsnog zorg nodig hebben waardoor je je volledige eigen risico verbruikt dan moet je het geld wel kunnen ophoesten. Bij de meeste zorgverzekeraars kun je het eigen risico in termijnen betalen. Wat je niet gebruikt hebt krijg je dan aan het eind van het jaar weer terug. Dit moet je meestal wel voor 31 december aanvragen.
Eigen bijdrage
Naast het eigen risico bestaat er ook nog een zogeheten eigen bijdrage, deze betaal je naast het eigen risico. De meeste medische kosten worden vanuit de basisverzekering vergoedt, maar in sommige gevallen geldt een wettelijke eigen bijdrage. Dit bedrag wordt door de overheid bepaald en geldt bijvoorbeeld voor kraamzorg of hoortoestellen of sommige geneesmiddelen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!