Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Zorgsparen voorkomt explosie AWBZ-premie'

24-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zorg_03.jpg
Als de ouderenzorg niet anders wordt gefinancierd, loopt de AWBZ-premie op van 12,65 procent nu tot 27 procent in 2060. De ouderenzorg lijkt daarmee nog een grotere kostenpost voor het sociaal stelsel dan de pensioenen. Het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) pleit er daarom voor geleidelijk een systeem van zorgsparen in te voeren, waarmee iedereen spaart voor de zorgkosten op zijn oude dag.
Zorgsparen
In het systeem dat het AG heeft bedacht, stijgt de premie in eerste instantie nog tot 18 procent. Dat komt omdat AWBZ en zorgsparen nog een tijdje naast elkaar blijven bestaan. In 2060 daalt de premie echter tot minder dan 15 procent.
In het alternatieve plan, dat het AG aan de Sociaal-Economische Raad heeft aangeboden, is al rekening gehouden met een stijging van de levensverwachting. Eerder hebben onder meer zorgverzekeraars voorstellen gedaan voor vormen van zorgsparen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!