Kassa

Zorgpremie stijgt volgend jaar gemiddeld 3,50 euro

07-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zorg-dokter-arts-930x520
De basispremie voor de zorgverzekering zal volgend jaar nauwelijks stijgen. Met een toename van ongeveer 3,5 euro zal de premie op 103 euro per maand uitkomen. Ingewijden bevestigen woensdag berichtgeving hierover van het AD, dat Prinsjesdagstukken heeft ingezien.
Efficiënter
De stijging is beperkt door maatregelen die minister Edith Schippers (Volksgezondheid) eerder nam. Daardoor is sinds haar aantreden 12 miljard euro minder uitgegeven dan geraamd. Was dat niet gebeurd, dan was de premiebetaler op jaarbasis 200 euro meer kwijt geweest.
De zorgpremie is overigens een raming. Verzekeraars bepalen later hun eigen, precieze tarieven.
Meer zorg
De huidige zorgpremie is te vergelijken met die van een aantal jaren geleden. Maar voor bijna hetzelfde bedrag wordt meer zorg geleverd. Er worden onder meer nieuwe kankermedicijnen vergoed.
Wie er recht op heeft, krijgt ook een iets hogere zorgtoeslag. Het gaat om ongeveer 2 euro per maand. De verhoging van de tegemoetkoming is een maatregel om de koopkracht van de laagste inkomens op peil te houden.
Verkiezingen
Dinsdag werd bekend dat het eigen risico in de zorg voor volgend jaar gelijk blijft, namelijk 385 euro. Het eigen risico lijkt een rol te gaan spelen in de verkiezingscampagnes. Meerdere partijen willen er helemaal vanaf. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!