Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Zorgpersoneel wil dat pensioenfonds bewuster investeert

7 apr 2021
  •  
leestijd 1 minuten
dokter huisarts 930x520
Stop met investeringen in de fossiele industrie, wapens en tabak. Het is een oproep van zorgmedewerkers aan hun pensioenfondsen. Ze hopen dat instellingen zo snel mogelijk ophouden met beleggingen in bedrijven die "aantoonbaar niet handelen in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs". Gebeurt dat niet, dan moeten de fondsen deze bedrijven dwingen tot verandering, vinden de zorgmedewerkers.
"Stem voor een wereld met gezonde mensen, een veilige toekomst voor kinderen en een gezond klimaat", klinkt de oproep op de petitie. "De klimaatcrisis en gezondheidscrisis gaan hand in hand." 

Veel steun

De petitie is woensdagmiddag, op Wereldgezondheidsdag, online gezet. Onder andere intensiefst Diederik Gommers, plastisch chirurg Matthijs Botman en longarts Wanda de Kanter hebben de oproep ondersteund. Ook veel instellingen en organisaties ondersteunen de actie. Bijvoorbeeld de raad van bestuur van het Amsterdamse ziekenhuis OLVG en de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen, die zo'n 1000 huisartsen vertegenwoordigt.
Gepensioneerd huisarts Corinne Collette, een van de initiatiefnemers, vindt investeringen in fossiele brandstoffen niet alleen ongezond, maar ook economisch onverstandig. "Met onze pensioengelden wordt geïnvesteerd in het winnen en verbranden van steenkool, maar ook in het oppompen en vinden van nog meer olie. Willen we ons aan het klimaatakkoord van Parijs houden, dan kunnen we die olie helemaal niet gebruiken", stelt ze. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar