Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zorgpersoneel steeds vaker verplicht om door te werken bij klachten

24-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
spatmasker mondmasker mondkapje 1127

Er komen steeds vaker signalen binnen dat zorgpersoneel wordt verplicht om door te werken bij klachten die kunnen duiden op een coronabesmetting. Dit meldt Vakbond FNV Zorg en Welzijn. “Dit is een uiterst onwenselijke en gevaarlijke situatie.”

Volgens FNV komen de signalen van diverse groepen zorgmedewerkers, waaronder ziekenhuispersoneel, medewerkers van verpleeghuizen en de thuiszorg. Volgens de vakbond gebeurt het soms zelfs dat medewerkers op hun werk worden verwacht, ondanks een positieve test. 

“Tikkende tijdbom”

Hoewel de vakbond niet precieze cijfers heeft waaruit de trend blijkt, geeft FNV aan dat het wel de indruk heeft dat er sprake is van een toename om tóch door te werken bij klachten. Bert de Haas, bestuurden van FNV, beschouwt de situatie als een “tikkende tijdbom”. 

Richtlijn stelt uitzondering

De richtlijn van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt dat in bepaalde situaties een uitzondering kan worden gemaakt voor zorgmedewerkers; op de regel dat vanuit huis gewerkt moet worden bij besmetting van een huisgenoot of gezinslid.

“Een generale vrijstelling”

De Haas wijst erop de uitzonderingssituatie “een generale vrijstelling [is] geworden". "Wij weten heel erg goed dat de bezetting in de zorg enorm onder druk staat, maar dat mag nooit een reden zijn om dit soort risico’s te nemen met de gezondheid van kwetsbare mensen en zorgpersoneel”, vertelt de Haas. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!