Kassa

Zorgorganisaties: Patiënt moet zelf kunnen kiezen voor digitale zorg

26-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1869 keer bekeken
  •  
Consult zitten gesprek
Als patiënten digitale zorg willen, dan moeten ze daar zelf voor kunnen kiezen. Bijna een derde van de polibezoeken was door corona al op afstand. Dat zeggen Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Patiëntenfederatie in het AD.
Tijdens de eerste lockdown in 2020 blijkt dat zeventig procent van de consulten digitaal ging. Dat was in het eerste kwartaal van 2021 nog ruim dertig procent. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Voordelen

Patiënten moeten het recht krijgen om zelf te kiezen wat voor zorg ze willen, fysiek of digitaal. Dat vinden Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland. "Zelfs met een moeilijk gesprek kan het fijn zijn om dat via een beeldscherm thuis te doen, want dan kan je bijvoorbeeld iedereen erbij hebben. Dat past soms niet eens in een spreekkamer", zegt ZN-directeur Petra van Holst. Bovendien scheelt het reistijd, hoeven patiënten niet altijd een dagdeel vrij te nemen voor een artsenbezoek en neemt de druk op de zorg af.
Bron: ANP/AD

Meer over:

patiënten, zorg
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Mikske10
Mikske1026 jul. 2021 - 10:02

Ik ben het daar helemaal mee eens. Soms moet je lang reizen, sta je in de file, moet je lang wachten voordat je aan de beurt bent en sta je binnen een paar minuten weer buiten. Het kan ook zijn dat reizen belastend is en dan is digitaal contact echt fijn.

Beps
Beps26 jul. 2021 - 9:58

Helemaal mee eens, ook voor de huisarts vind ik het een goed idee omdat je eerst een vraag zou kunnen stellen (wel via beeldbellen zodat de arts weet met wie hij of zij spreekt) en daarna een afspraak kunt maken als dit nodig mocht blijken. Het scheelt iedereen tijd en je kunt het vanuit iedere plek doen voordat je iemands tijd verspilt.

Kosgr
Kosgr26 jul. 2021 - 9:18

Ja helemaal eens. Patiënt moet zelf kunnen kiezen!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!