Kassa

Zorgkosten zullen alsmaar meer worden, tot 100 miljard euro in 2025

31-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1357 keer bekeken
  •  
medicijnen apotheek 1127

De komende jaren zullen de zorgkosten onvermoeibaar groeien, tot 100 miljard euro in 2025. Dit voorspelt zorginkoopcoöperatie Intrakoop, dat haar onderzoek baseert op de jaarverslagen van ruim 1400 zorginstellingen van 2011 tot en met 2020.

Vooral de 'care' zorg zoals ouderenzorg, gehandicaptenzorg, thuiszorg en GGZ zullen in 2025 oplopen tot een bedrag van 59 miljard euro, een stijging van zo’n 32 procent ten opzichte van 2020. De care maakt daarmee een flinke ‘inhaalslag’ ten opzichte van ziekenhuizen (de cure); de kosten voor ziekenhuiszorg stijgen de komende 5 jaar tot bijna 39 miljard euro, een groei van ‘slechts’ 19 procent.

Explosieve stijging

In 2020 ging er 77,5 miljard euro naar de zorg. Dat was 21,8 miljard meer dan in 2011. Omdat er een versnelling in de stijging van de kosten zat rekent Intrakoop dus op een vergelijkbare toename in de vijf jaar na 2020.

In het afgelopen decennium stegen de kosten voor ziekenhuizen juist harder dan die voor verzorgingsinstellingen, onder meer door duurdere behandelingen en medicijnen. Dat juist de 'verzorging' tot en met 2025 sneller duurder wordt heeft te maken met een groter aandeel flexibele arbeidskrachten bij zorginstellingen in de ouderenzorg en thuiszorg. Omdat er veel vraag is naar personeel moeten die instellingen meer gaan neertellen om de flexibele schil gevuld te houden.

Toch ook goed nieuws

Goed nieuws is er ook. Zorginstellingen hebben de afgelopen jaren hun buffers aangevuld om financiële tegenvallers beter op te kunnen vangen. Gemiddeld is het buffervermogen 25 procent van het totale vermogen. De gehandicaptenzorg heeft de grootste buffers, in de geestelijke gezondheidszorg is dat het laagst. Desondanks is dit financiële vangnet in elke deelsector gestegen.

Bron: Intrakoop/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

holiday
holiday1 feb. 2022 - 1:00

Zo verwonderlijk is het niet dat die zorgkosten uit de pan reizen, dit komt vooral door de afspraken die gemaakt zijn door zorgverleners en de regering, zie mijn voorbeeld,Als je diabetes bent en je voeten niet zelf meer kan verzorgen, mag je naar een pedicure op kosten van de zorgverzekering. Maar je moet je dan eerst melden bij de huisarts die je dan door stuurt naar een pedotherapeut. Deze doet een onderzoek en bepaalt wat voor verzorging je kan krijgen bij de pedicure.De pedicure doet de behandeling en stuurt een rekening naar de pedotherapeut van 28 euro. De pedotherapeut stuurt dan de rekening door naar de zorgverzekering, alleen is die rekening nu verhoogt naar 88 euro. Dus er verdwijnt zo maar 60 euro per behandeling in de zakken van de zorginstelling, alleen maar voor het doorsturen van een factuur.De meeste diabeten patiënten gaan gemiddeld 4 x per jaar naar de pedicure en totaal zijn er ruim 1,5 miljoen patiënten. Dat is dus 4 x 60 x 1,5 miljoen = 3,6 miljard wat er onnodig uitgegeven wordt.Dit geld ook voor fysiotherapeut behandelingen en zorgverleners waarvan de overkoepelende instellingen allemaal met een vork schrijven.Zo kunnen er nog veel meer voorbeelden genoemd worden.Nee de zorg wordt niet duurder, de misbruik wordt steeds hoger.

Lop
Lop31 jan. 2022 - 14:08

Ik snap wel dat de zorgkosten de pan uitrijzen.Ik haalde recent een flesje zure oordruppels op bij de apotheek waarvan de daadwerkelijke kosten 4,35 euro bedragen. Tezamen met de kosten voor terhandstelling met begeleidingsgesprek 12,83 euro kwam het totaal op 17,18 euro. Vier keer de daadwerkelijke prijs van het product. Wat nou begeleidingsgesprek voor druppels die ik al eerder heb gehad alleen iets meer dan een jaar geleden.Zo makkelijk had ik ze ook wel willen verdienen in mijn werkzame leven.

Helen 66
Helen 6631 jan. 2022 - 12:48

Harrybre: die 25.000 asielzoekers zijn wel weer EXTRA he, bovenop al die gelukszoekers die alles al gratis krijgen van ons belastinggeld. En natuurlijk krijgen de ouderen weer de schuld van de onbetaalbare zorg, net als van de woningnood , de drukte op de wegen enz. Een asielzoeker kost ons 2 x zoveel als een AOW-er! En die AOW-er begon vaak al op zijn 15e (of eerder) te werken en deed dat 45 jaar of langer en betaalde al die tijd belasting en droeg bij aan de welvaart van nu.

Helen 66
Helen 6631 jan. 2022 - 12:41

Logisch na afbraak van de zorg, nu inhaalkosten en vergeet niet de nooit aflatende stroom van asielzoekers die alles gratis blijven krijgen . Zolang ministers 5 miljard straffeloos kunnen kwijt maken en AOW-ers door ontkoppeling van minimumloon een heel groot deel van hun zorgkosten ZELF weer gaan betalen en de minima niet 10% extra krijgen zoals de EU besloot, maar slechts 7,5% en Rutte dus 2,5% in eigen Staatszak steekt, moet de Overheid niet klagen.

rinuszwam
rinuszwam31 jan. 2022 - 11:28

Door het beleid van VVD/CDA zijn wij de gewone burger al jaren te dupe van het fenomeen Marktwerking in de zorg ! Artsen zijn vaak zg zelfstandige in de zorg hetgeen handen vol geld kost !! De gewone burger kan dat betalen !!

gypsyjoy
gypsyjoy31 jan. 2022 - 11:12

Dat de zorg duurder wordt verbaast me niets. Tegenwoordig is er een dagopname voor een colonscopie onder lichte narcose en zo zijn er meer kostenverslindende zaken, zoals naar een anesthesist moeten om alleen maar een zelf ingevuld lijstje te overhandigen.Geen bloeddruk meten of naar mn bejaarde hart luisteren oid. Dat lijstje kan ook telefonisch doorgenomen worden. En dan de officiele medicijnlijst vd apotheek moeten inleveren,iedere x opnieuw.Kost ook niet niks. Ik maak altijd mn eigen lijstje met de opgeplakte etiketjes die ik vd doosjes/potjes heb gepulkt. Daar zijn ze het niet altijd mee eens maar we moeten met elkaar de zorg betaalbaar houden,toch? De arts ook! Bovendien, als ik mn lijstje een keertje vergeet, blijkt het allemaal in de computer te staan! Hoezo mee werken aan betaalbaar houden? Het is razend moeilijk om dat te doen tegen de wil vd arts in. Daar zijn ze niet mee bezig. Heb heel wat "pro forma" onderzoeken af weten te lassen,al moest ik er voor uitwijken naar ziekenhuizen waar dat niet hoefde. Met een beetje wil van beide kanten kan het écht goedkoper.Helaas werkt de marktwerking in de zorg als een slang die in zn eigen staart bijt.Weg met die marktwerking lijkt me nog de beste oplossing.

adriaan2
adriaan231 jan. 2022 - 10:32

Lijkt me logisch. Steeds meer instroom ven mensen die geen financiële bijdrage leveren en vaak uit landen komen waar slechte of zelfs geen medische hulp is.

1 Reactie
harrybre
harrybre31 jan. 2022 - 11:18

Ja, die 25.000 op de 17,4 miljoen... DIE maken het verschil uit. En helemaal, als je die mensen dwingt NIET te werken , want moeten eerst Klomperiaans leren om een uitkering aan te vragen, terwijl ze dezelfde dag al aan het werk kunnen. Bedrijven staan te janken om handarbneiders.

Buitenlicht
Buitenlicht31 jan. 2022 - 10:26

Ja , moeten we dit nou als een "nieuwtje" zien of het ons "aantrekken". Het aantal gepensioneerden en 60/65 plussers stijgt nog steeds. Bovendien behoort, in het algemeen gesproken, onze medische- en ouderenzorg tot 1/een van de besten ter wereld en de farmaceutische wetenschappen verrichten in sneltrein vaart "wonderen". (Denk b.v. aan de vaccins voor corona en voortschrijdende kankerbestrijding) Ja, wees blij dat we iets meer moeten betalen en daarmee 10 tallen jaren langer meegaan. Behalve Scandinavie is/zijn er geen landen die daaraan redelijkerwijs kunnen tippen. Ja ,jammer dat het zoveel kost maar de keuze kan volgens mij niet zo moeilijk zijn. Prettige dag !!

1 Reactie
adriaan2
adriaan231 jan. 2022 - 10:42

Mee eens. Echter ik kan het niet helpen dat ik een babyboomer, of zo als sommige het noemen "dorhout", ben. Zo'n geboortegolf heb je na elke oorlog, langere stroom uitval of nu de golf door de coronabeperkingen. Bovendien schrik ik wel eens wat specialisten rekenen voor de meest eenvoudige handeling wat weer voortkomt uit het feit dat artsen niet meer in dienst zijn van het ziekenhuis. Zij zijn eigen baas of zzp-ers en huren ruimte etc. in een ziekenhuis die daar weer een verdienmodel van maken. Ik controleer altijd via de zorgverzekeraar of rekeningen kloppen. Diverse malen al dubbele nota's er uit gehaald of een nota met een zg "verschrijving".

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!