Kassa

Zorgkosten van valongevallen ouderen verdubbelen, denkt VeiligheidNL

27-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1504 keer bekeken
  •  
ouderen senioren zorg 1127

In Nederland zullen de zorgkosten door valongevallen bij ouderen naar verwachting binnen tien jaar verdubbelen naar 2,4 miljard euro per jaar. Dat becijfert VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie, op basis van de huidige aanpak van valpreventie, dat volgens het centrum momenteel te ad hoc, kleinschalig en op projectbasis is. Vorig jaar kwamen de medische kosten van een valongeval al boven de 1 miljard euro uit. 

Het kenniscentrum gaat er vanuit dat deze kosten verder zullen oplossen als de valpreventie niet structureel wordt aangepakt. Volgens de organisatie is de druk op de zorg nu al groot en is vallen "de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen". Elke dag komen er volgens VeiligheidNL ruim 280 65-plussers op de spoedeisende hulp door een val. "Dit is slechts 10 procent van het totaal aantal valongevallen bij ouderen."

Met name bij 85-plussers consequenties van een val groot

Eén op de twee 85-plussers komt volgens het kenniscentrum in een verpleeghuis terecht na een val. Bij hen is het percentage ernstig letsel, verlies van kwaliteit van leven en medische kosten het grootst. De kans op vallen is bij een hogere leeftijd groter doordat men dan minder beweegt, meer kans heeft op ziekten en meer medicatie gebruikt. 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

bartbo
bartbo29 sep. 2021 - 8:44

Zolang er een grote groep personen VVD blijft stemmen, en als ze dat nodig hebben naar een prive verzorgingshuis gaan zal er niets veranderen. Dat is de Rutte cultuur, alles voor hen die het makkelijk betalen kunnen, en de rest moet het maar bekijken dat is volgens de neoliberalen hun eigen schuld, hadden ze maar rijker moeten zijn.

henriettemaria
henriettemaria 27 sep. 2021 - 15:44

Er zouden speciale sportscholen voor senioren moeten komen met apparaten en materiaal dat enigszins aangepast is op de behoefte van ouderen i.v.m. de veiligheid. Daarbij passen wellicht ook voedingsadviezen en mineralen- en supplementenadviezen.

henkie.penkie
henkie.penkie27 sep. 2021 - 13:36

Ik denk dat de grootste schuld bij de regering zal liggen met hun bezuinigen overal op en wij zullen er straks voor moeten opdraaien op al deze gevallen zodat de zorgverzekering dalijk niet meer betaalbaar is.

1 Reactie
gypsyjoy
gypsyjoy28 sep. 2021 - 15:38

zolang er geen behoorlijke rolstoelwoningen worden gbouwd en je te voet moet blijven modderen in je niet aangepaste woning,zul je blijven vallen. Een gegeven verhuiseis werkt dus niet zonder geschikte woning in het nabije verschiet. En de bereidheid tot aanpassen wordt te kostbaar gevonden. Mij zou een unit in de tuin uitkomst bieden bijvoorbeeld.Ik val op dagelijkse basis,helaas.Maar nee,ik krijg dus een verhuiseis.

Helen 66
Helen 6627 sep. 2021 - 11:29

Dat komt doordat bijna alle verzorgingstehuizen zijn gesloten en je zelfs als negentig jarige op een wachtlijst moet. En op thuiszorg is sterk bezuinigd zodat ouderen nog allerlei voor hen gevaarlijke huishoudelijke klussen zelf moeten doen, zoals ramen zemen. VVD natuurlijk, want de verzekeringsmaatschappijen moeten wel veel winst kunnen maken om uit te keren. De gezondheid en het welzijn van mensen en mn ouderen tellen daarbij niet. Dor hout, weg ermee.

dfacerpe48
dfacerpe4827 sep. 2021 - 10:57

Zorgverzekeraars vergoeden maar één valpreventiecursus voor de hele levensduur van de verzekerde. Daarmee snijden ze zichzelf in de vingers, als ik dit artikel lees. Ik heb een paar jaar geleden een valpreventiecursus gevolgd, maar ik ben alles allang weer vergeten. Men zal iets moeten organiseren met af en toe opfrissen.

Prof. Dr. Henk Koppelaar
Prof. Dr. Henk Koppelaar27 sep. 2021 - 10:52

Tegen vallen en ziekenhuisopname hebben we een sterke methode ontwikkeld en getest, zoals beschreven in https://www.mdpi.com/2308-3417/6/3/66 Door waarneming en reacties daarop van ons brein te trainen gingen oude mensen frank en vrij lopen, rond draaien, etc. Vallen doe je dan niet meer zo gauw.

gerebaldi
gerebaldi27 sep. 2021 - 9:53

De huisartsen doen niet veel aan preventie, als ze goed kijken weten zij ook wel dat het meestal de medicatie is die dit veroorzaakt. Daar zou beter naar oplossingen gezocht moeten worden.

dederika
dederika27 sep. 2021 - 9:24

De verpleeghuizen zijn te vol tegen die tijd, en er is van alles gesloten.... is dat alvast een aankondiging dat de verzekering wordt verhoogd? Maar.... Elke dag 280 oudere mensen, die vallen!!!! Ik kan het niet geloven......!?

c.bonte
c.bonte27 sep. 2021 - 8:56

Sinds de rollator niet meer vergoed wordt vallen er vast meer mensen. Geef in ieder geval de minima een rollator zodat ze veiliger kunnen lopen.

2 Reacties
Ton Voorn
Ton Voorn27 sep. 2021 - 9:54

Dat is inderdaad een eenvoudige oplossing. Voor € 200-300 een geweldige hoop kosten besparen!

gerebaldi
gerebaldi27 sep. 2021 - 9:56

Ja de zorgkosten en premies die ouderen betalen lopen de spuigaten uit. Maakt mij niet uit wie gaat regeren maar de VVD heeft al heel wat schade aangericht. Laten anderen die socialer denken en niet alleen aan de economie en getallen maar aan mensen denken het maar eens gaan proberen.

janale
janale27 sep. 2021 - 8:37

Natuurlijk, haal het maar weer bij de ouderen vandaan. Weer een VVD ambtenaar zeker, die dit sommetje gemaakt heeft.

1 Reactie
Ton Voorn
Ton Voorn27 sep. 2021 - 9:56

Ja Janale, die hebben voornamelijk oog voor de winst van bedrijven. Maar je weet een ambtenaar mag zijn eigen mening niet geven, dat staat in de wet!!!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!