Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zorgkosten van valongevallen ouderen verdubbelen, denkt VeiligheidNL

27-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1699 keer bekeken
  •  
ouderen senioren zorg 1127

In Nederland zullen de zorgkosten door valongevallen bij ouderen naar verwachting binnen tien jaar verdubbelen naar 2,4 miljard euro per jaar. Dat becijfert VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie, op basis van de huidige aanpak van valpreventie, dat volgens het centrum momenteel te ad hoc, kleinschalig en op projectbasis is. Vorig jaar kwamen de medische kosten van een valongeval al boven de 1 miljard euro uit. 

Het kenniscentrum gaat er vanuit dat deze kosten verder zullen oplossen als de valpreventie niet structureel wordt aangepakt. Volgens de organisatie is de druk op de zorg nu al groot en is vallen "de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen". Elke dag komen er volgens VeiligheidNL ruim 280 65-plussers op de spoedeisende hulp door een val. "Dit is slechts 10 procent van het totaal aantal valongevallen bij ouderen."

Met name bij 85-plussers consequenties van een val groot

Eén op de twee 85-plussers komt volgens het kenniscentrum in een verpleeghuis terecht na een val. Bij hen is het percentage ernstig letsel, verlies van kwaliteit van leven en medische kosten het grootst. De kans op vallen is bij een hogere leeftijd groter doordat men dan minder beweegt, meer kans heeft op ziekten en meer medicatie gebruikt. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!