Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zorginstituut grijpt in bij medische ruzies

01-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ziekenhuis 930x520
Zorginstituut Nederland beëindigt deze maand in één klap twee medische ruzies. De toezichthouder op de basisverzekering maakt voor het eerst gebruik van zijn zogenoemde doorzettingsmacht, waarbij meningsverschillen kunnen worden beslecht als belanghebbenden er zelf niet uitkomen. Zowel rond de geboortezorg als rond de intensive care in ziekenhuizen wordt ingegrepen.
Geboortezorg
Vrijdag publiceert Zorginstituut Nederland de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg, die bijdraagt aan betere begeleiding van zwangere vrouwen en het verminderen van kindersterfte. Beroepsverenigingen van gynaecologen en verloskundigen konden het niet eens worden over die kwaliteitsstandaard en de verdeling van geld. Vandaar dat de toezichthouder zelf de knoop doorhakt.
IC-zorg
Dat gebeurt binnenkort nog een keer. Op 17 juli stelt Zorginstituut Nederland ook de kwaliteitsstandaard IC vast na een jaren voortslepend dispuut. De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) uitte onlangs grote zorgen over het concept. Daarin is de kwaliteit van de intensive care geneeskunde volgens de NVIC ,,niet langer geborgd'' en is ,,van kwaliteitswinst helemaal geen sprake''. Zo maken de intensivisten zich zorgen over de personeelsbezetting op de IC-afdelingen.
Volgens Zorginstituut Nederland is het toeval dat de toezichthouder twee keer achtereen moet ingrijpen. In tal van andere sectoren in de medische wereld zijn partijen wel zonder conflicten tot afspraken over een kwaliteitsstandaard gekomen. Een woordvoerder namens de toezichthouder zegt dat er geen andere conflicten zijn die om ingrijpen vragen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!