Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zorginstanties: zorg dreigt onbetaalbaar te worden

30-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
zorg stethoscope laptop 1127

De zorg dreigt onbetaalbaar te worden, staat in een rapport aan minister Tamara van Ark (VVD) voor Medische Zorg. Het rapport werd geschreven door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Zorginstituut Nederland (ZIN), meldt NRC.

De twee instanties schrijven dat de zorg "te veel een verdienmodel geworden" is. Daarom hebben ze een nieuwe manier van bekostiging voor de zorg ontworpen waarbij er minder nadruk ligt op productieprikkels. Bij verschillende soorten zorg moeten er verschillende manieren van bekostiging komen, vinden de instanties. Uiteindelijk moet dit leiden tot meer 'zinnige zorg', betere samenwerking, meer preventie en het inzetten van effectievere behandelingen. 

Bron: NRC
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

sinypots
sinypots1 dec. 2020 - 16:31

Het zou wel eens de waarheid kunnen zijn, maar......... wat gaat er veel tijd verloren, wat gaat er veel naar verschillende zorginstanties. Teveel administratie, teveel thuiszorgorganisaties. etc. En het meest trieste is - ongeacht inkomen is de bijdrage WMO slechts € 19,00 per maand. CAK heeft de administratie nog steeds niet op orde, wat kost dit veel geld. Ongelooflijk. PGB-s, fraude, wie heeft het allemaal bedacht? Ik heb de laatste maanden (terminale fase van een vriendin) meegemaakt hoe het niet moet. Ze is inmiddels overleden, maar je wilt het bijna niet geloven, hoeveel onnodige onkosten er zijn gemaakt.

gerardvantol
gerardvantol30 nov. 2020 - 20:36

Dit was dus meteen na invoering van private verzekeringen door zeer veel mensen gezegd, maar de partijen die nu nog steeds in de regering zitten, vonden het een schitterend idee. Denk daar in maart ook eens aan.

rinuszwam
rinuszwam30 nov. 2020 - 13:27

Dat was te verwachten ! Oplossing is, Nu de marktwerking uit het systeem halen ! Naar één nationaal zorgverzekering met een premie waarvan de hoogte afhankelijk van Inkomen én Vermogen ! het afschaffen van de diverse privé klinieken etc. etc. deze onderbrengen bij het één nationaal zorgstelsel . Niet de concurrentie moet lijdend zijn , maar de solidariteit van en door alle mensen is dan lijdend !!

pk49
pk4930 nov. 2020 - 13:02

en hopelijk beter afgestemd op de klant. En op de leeftijd. Iemand van hogere leeftijd zal meer baat hebben bij fysiotherapie en minder bij zwangerschapsondersteuning.

miennaamishaaz
miennaamishaaz30 nov. 2020 - 12:44

En hoeveel van dit komt door AMERIKAANSE bedrijven die alle bedrijven opkopen die medicijnen maken, en dan de prijs vertienvoudigen? Voorbeeld: Dit is ook met diabetus en Glucose pennen. Omdat er maar 1 bedrijf is {Amerikaans} die 10milliliter pennen maken. en alle andere bedrijven aanklagen die vergelijkbare dosis pennen maken. zijn zij de enigste die deze pennen verkopen voor een WURG prijs. Hun prijs voor een 10milliliter pen: 250 euro. 3rd party 2x5milliliter pen: 10 euro per pen {20 euro totaal} DE EU moet dit soort praktijken gaan verbieden, om WURG prijs zorg te voorkomen. Hetzelfde met het Corona medicijn, DIT MAG NIET IN AMERIKAANSE HANDEN KOMEN. Omdat die dan de prijs mogelijk 1000$ per prik gaan zetten, om zo alleen maar winst te maken over de Miljarden mensen die het medicijn nodig hebben.

steinschuld
steinschuld30 nov. 2020 - 11:39

Stoppen met marktwerking in de zorg.!!! Eén landelijke zorgverzekeraar en geen opeen stapeling van maatschappijen, met allemaal (te) dik betaalde besturen en managers, hoeveel zijn het er al intussen, je ziet door de bomen het bos niet eer. Wanneeer komt hier eindelijk 'ns een eind aan???

2 Reacties
miennaamishaaz
miennaamishaaz30 nov. 2020 - 12:46

Dan krijg je een Communistisch principe. waarbij weer internationale zorg/medicijn leveranciers gaan klagen, omdat de overheid van Landje X zegt dit kost het wij geven niet meer.

rinuszwam
rinuszwam30 nov. 2020 - 13:39

Daar kan alleen bij een links georiënteerde regering, een solidair zorgsysteem waarbij iedere burger een premie betaald naar inkomen én vermogen !!

Engelse drop
Engelse drop30 nov. 2020 - 10:58

De meeste mensen hebben straks alleen nog maar de basis verzekering de rest is dan niet meer te betalen. Of ze moeten die aanvullende nog wat meer in stukjes gaan hakken. Op mijn leeftijd hoef ik niet verzekerd te zijn voor zwangerschap gymles

1 Reactie
audb
audb30 nov. 2020 - 11:44

Ik ben een man en moet wel voor zwangere vrouwen mee betalen maar als iemand besneden wil worden dan moet je dat zelf betalen (Hakbijlen moeten dus eerst aangekocht worden en dat is te duur) ;-) Maar even serieus, mensen zoals de directie kosten meer dan veel mensen weten, er zijn er zelfs bij die meer tot veel meer dan de Balkenende norm verdienen ik heb uit betrouwbare bron zelfs vernomen dat er een directeur is van meerdere verpleeghuizen die zo 3 miljoen per jaar ontvangt en zelfs verhoging eiste!. Maar ook zorg managers die meer verdienen dan een directeur van een verpleeghuis in Noord Holland en geen hand uitstak als er personeel te kort was en de directeur zelf wel aan de bedden stond mee te werken. Het ergste van alles was wel dat deze mevrouw zo 3 uur per dag werkte. (Bron Een gesprek met Arjan Burggraaf bij RTVNH.nl een paar jaar geleden) Maar ook het voor schrijven van te veel en vooral dure medicijnen moet aangepakt worden. Als iemand al terminaal is dan hoef je geen medicijnen voor 3 maanden voor te schrijven dat zouden ze ook per week of per maand kunnen doen zodat de over gebleven medicijnen vernietigt hoeven worden zoals het bij mijn moeder gebeurde.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!